De ce au femeile mai puţini bani

.

În primele 20 de locuri din Top Bloomberg cei mai bogaţi oameni de pe planetă apar în acest moment numai două femei: Liliane Bettencourt (locul 14 cu 33,3 miliarde de dolari) şi Jaqueline Mars (locul 18, cu 31,6 miliarde de dolari).

Salariile femeilor sunt în prezent, la nivel mondial, cu 23% mai mici decât ale bărbaţilor şi va fi nevoie de cel puţin 70 de ani pentru ca decalajul să fie eliminat, dacă ritmul actual de reducere a diferenţelor se va menţine, după cum a avertizat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), într-un raport realizat special pentru ziua de 8 Martie.

Femeile şi-au câştigat toate drepturile, sunt acum egale cu bărbaţii la acest capitol, dar rămân încă în inferioritate din punct de vedere financiar. Au bani mai puţini, atât ca oameni de afaceri cât şi ca angajaţi.

Nu putem şti dacă au câştigat ce şi-au dorit şi au lăsat de-o parte ce nu le-a interesat sau dacă istoria a avansat prea lent pentru ele. Comportamentul lor, cel puţin până la momentul actual, înclină balanţă către prima ipoteză: femeile au mai puţini bani pentru că nu vor bani, vor ceea ce se cumpără cu bani.

Ele nu consideră Banul că fiind valoarea supremă, scopul, finalitatea oricărei acţiuni. Îşi doresc mai mult să cheltuiască decât să agonisească.

Faceţi un test. Un bărbat oferă unei femei, de ziua ei, 100 de lei şi îi spune "ia-ţi tu ce vrei de banii ăştia". Altul îi oferă un buchet de flori în valoare de 50 de lei. Femeia se va declara ofensată în prima variantă şi bucuroasă în a doua, deşi a primit mai puţin, ca valoare financiară. Pe când la bărbaţi, în majoritatea cazurilor, "cadourile" funcţionează exact invers.

Nu sunt un obişnuit al jocurilor de noroc, am fost de puţine ori la cazino sau la o sală de profil. Niciodată nu am văzut însă o femeie să joace la ruletă, la pariuri sportive sau măcar la "păcănele". Cei mai pasionaţi spun că există şi femei jucătoare, dar foarte puţine, probabil în România proporţia este de maxim 1 la 10.

Am urmărit la televizor mai multe partide din campionatul de poker american. O singură dată am văzut jucând o femeie. În timp ce bărbaţii se arătau crispaţi, copleşiţi de miză, ea era mult mai relaxată, părea interesată de adrenalina competiţiei, nu de suma care urma să recompenseze învingătorul.

Îşi imaginează cineva un Hagi Tudose sau un Harpagon feminin, ori o "Lupoaică de pe Wall Street"? Niciun Delavrancea, niciun Moliere, niciun scenarist de la Hollywood nu cred ar putea să dea viaţă unui astfel de personaj.

Femeile performează mai puţin la bursă, unde lupta pentru Ban e atroce, în schimb se simt destul de bine în industria asigurărilor, care are o componentă de protecţie, potrivită cu instinctul matern. Fac faţă cu succes provocărilor din sfera financiară, însă alegând segmentele compatibile filozofiei lor de viaţă.

Dar poate că toate reflecţiile astea au fost valabile până acum şi nu vor mai fi pentru multă vreme. Deja Fondul Monetar Internaţional şi Federal Reserve au femei ca şefi, Christine Lagarde, respectiv Janet Yellen.

Să le urăm La Mulţi Ani! şi să le aşteptăm evoluţiile ulterioare. Cu ele sigur nu ne plictisim.