De la ce provine cicatricea rotundă pe care mulți o au pe brațul stâng? Nu se mai face așa ceva în prezent
Așadar, cicatricea pe care mulți oameni o au pe umărul stâng provine, de fapt, de la vaccinul împotriva variolei, vaccin care se făcea în anii 70. Cicatricea pe care mulți oameni o au acum este din cauza faptului că actul se înmuia în soluție, pentru ca ulterior acesta să înțepe pielea de mai multe ori.
După vaccinarea, pe piele apărea o înțepătură care se retrăgea în maxim 8 ore. După aproape șase săptămâni de la administrarea vaccinului, pe piele apărea o umflătură care semăna cu o ciupitură de țânțar. După ce se spărgea, aceasta lăsa în urmă o rană care se vindeca în două săptămâni și care lăsa pe piele cicatricea pe care majoritatea oamenilor o au.
Variola a fost eradicată aproape în toată lumea, motiv pentru care vaccinul nu se mai face în prezent.
Ce este variola
Medicii spun că variola este o boală acută și contagioasă cauzată de virusul variolic. Potrivit lor, numele bolii derivă din cuvântul latin pentru ”pată”, deoarece atunci când un pacient este bolnav de variolă îi apar pe corp și față mai multe erupții sub formă de pete.
Potrivit romedic.ro, istoria variolei este una remarcabilă din două motive – pe de o parte, boala a avut un efect devastator în rândul oamenilor, iar pe de altă parte, realizările medicinei moderne au reușit să elimine variola prin vaccinare globală.
Potrivit datelor furnizate de specialiști, ultimul caz de variolă endemică a fost raportat în Somalia în anul 1977, în timp ce ultimul caz de variolă la nivel mondial a fost raportat în Anglia în anul 1978.
Doi ani mai târziu, în 1980, Organizația Mondială a Sănătății a declarat în mod oficial că boala a fost eradicată.
Cum se transmitea variola
Medicii spun că virusul care provoca boala se transmitea, în principal, pe cale aeriană în momentul în care un pacient bolnav tușește, strănută sau vorbește. Cu toate că distanța la care te poți infecta era mai mică de 50 de cm, au existat și cazuri când transmiterile pe cale respiratorie au avut o distanță mai mare.
Potrivit specialiștilor, expunerea la îmbrăcăminte sau pături care au aparținut persoanelor contaminate poate de asemenea infecta o persoană sănătoasă.
În ceea ce privește rata de transmisie, medicii spun că variola are o rată de transmisie mai mică față de pojar, tuse convulsivă și gripă. De asemenea, animalele și insectele nu sunt gazde ale virusului variolic, specia umană fiind singura care poate purta acest virus.