Anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Această lege a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, însă cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie. În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie.

Astfel, dacă doriţi să faceţi un drum pe Valea Prahovei este necesar să urmăriţi buletinul meteo pentru că dacă sunteţi surprinşi circulând pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei riscaţi până la 1.600 de lei amendă.

În plus, în caz de accident anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate care nu au anvelope de iarnă.

Ce asigurători fac pe poliţiştii

Groupama Asigurări
arată clar că „nu se despăgubeşte dauna pe Casco dacă aceasta s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată corespunzător sezonului“.

Generali Asigurări spune că „în cazul producerii unui eveniment asigurat, de către un şofer care conduce un autovehicul neechipat de iarnă, despăgubirile acordate se diminuează cu 30%.

Omniasig refuză plata doar în cazul în care  se dovedeşte că evenimentul asigurat are o cauzalitate directă cu faptul că vehiculul nu este echipat conform  dispoziţiilor legale.

Astra Asigurări nu plăteşte  „în situaţia în care asiguratul circulă pe propria răspundere, folosind anvelope neadaptate la condiţiile de drum şi are loc un risc asigurat, din cauza acestuia.

Asirom spune: „În cazul avarierii autovehiculului asigurat, se aplică o franşiză procentuală din cuantumul pagubei, dacă acesta nu era echipat, în momentul producerii daunei, cu anvelope de iarnă“.

Allianz este una dintre puţinele companii de asigurări care plăteşte despăgubiri pentru maşinile asigurate chiar dacă nu au anvelope de iarnă.