Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit și degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face față problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiții în modernizare. Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să ii permită adaptarea rapidă la modificări bruște ale condițiilor meteo exterioare, susțin reprezentanţii Elcen, într-un comunicat.
Totodată, potrivit sursei citate, dacă în 2016 pierderile raportate în reţea erau de 800 t/h, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.
„Am atras și în alte rânduri atenția asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparații și modernizare, absolut esențiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, și la o creștere explozivă a pierderilor în rețea, cu consecințe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde și căldurii către consumatori.
Anvergura acestei situații grave este dată de evoluția accelerată a pierderilor din rețeaua de termoficare:
- În 2016, pierderile erau de 800 t/h.
- În 2019, acestea erau de aprox. 1200 t/h, ceea ce indică o dublare a valorii.
- În 2020, pierderile înregistrau aprox. 2200 t/h. Acestea s-au dublat într-un singur an și s-au triplat față de 2016.
Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste moment, rețeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor.
Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate, a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparații și modernizare”, se mai arată în comunicat.
ELCEN își cere scuze în fața bucureștenilor
În același timp, ELCEN cere scuze bucureșenilor în legătură cu situația dezastruoasă în care se află în această iarnă.
„Cerem scuze locuitorilor bucureșteni racordați la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă și căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente.
Se lucrează constant și se caută soluțiile cele mai eficiente și mai rapide de a acționa și de a face față unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp și care acum suportă consecințele.
Parametrii de funcționare se vor îmbunătăți gradual, astfel că în următoarea perioadă se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiții corespunzătoare.
E nevoie de modernizare și există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcționare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută”, mai menționează reprezentanții în comunicat.