Cu excepția statului, bineînțeles, care plătește salarii din pix, după criterii politice, că doar nu sunt banii lui. A doua este că nivelul salariilor dintr-o țară depinde de cantitatea de capital investită pe salariat (pentru că asta determină decisiv productivitatea muncii). De ce sunt salariile din România atât de mici? Deoarece în România nu s-a acumulat suficient capital. La capital productiv mă refer, nu la vrăjeli precum dungi pe asfalt, borduri atomice, pensiuni fără clienți construite din fonduri europene etc.; astea din urmă nu sunt bunuri de capital, ci cel mult niște bunuri de consum; de cele mai multe ori sunt rele publice, risipă pur și simplu.

Acum, capitalul se putea constitui din două surse: fie din economisirile noastre interne și din acumularea fiecărui român (aici a avut grijă statul să pună bețe în roate inițiativei private), fie din investiții străine. Deoarece majoritatea activităților productive, în toate țările fost-comuniste, au fost preluate de investitori străini (care au adus cu ei nu doar echipamente, ci și know-how și piețe de desfacere), este util să ne uităm la mărimea fondurilor investite de străini în aceste țări.

Capitalul străin investit pe cap de locuitor este în Cehia de aproape 11000 dolari; în România este de 3706 dolari (sursa datelor: UNCTAD). Salariul mediu în Cehia este de 851 euro, în România este de 520 euro. Cehii sunt cei care ar trebui să se plângă că au salarii mici, ținând cont de valoarea capitalului străin investit în cele două țări. Sau, cine-știe, nu la cehi se întâmplă ceva ciudat, ci poate românii au salarii exagerate, ținând cont că salariul mediu e influențat de deciziile din pix ale guvernului.

 

BOGDAN GLĂVAN
profesor de economie, autorul site-ului logec.ro