De ce avem coșmaruri și ce probleme de sănătate pot semnala. Coșmarurile sunt vise urâte, care apar în timpul somnului, provocând sentimente negative, precum anxietate și frică.
Un nou studiu sugerează că o creștere a frecvenței coșmarurilor și a halucinațiilor poate semnala apariția bolilor autoimune, precum lupusul. Cercetarea evidențiază necesitatea recunoașterii acestor simptome ca indicatori timpurii ai erupției bolii.
Descoperirile arată că tulburarea somnului prin vise urâte și halucinațiile preced, adesea, agravarea bolii, oferind o cale de detectare precoce și de gestionare a afecțiunilor autoimune, scrie NeuroscienceNews.
Indicatori timpurii
Coșmarurile și halucinațiile pot preceda crizele unor boli autoimune. Studiul a implicat sondaje și interviuri cu pacienți cu lupus, precum și cu medici.
Recunoașterea acestor simptome poate duce la detectarea din timp și la o gestionare mai bună a bolilor autoimune, susțin oamenii de știință de la King’s College London
O creștere a coșmarurilor și a halucinațiilor ar putea anunța apariția bolilor autoimune, precum lupusul, spune echipa internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge și King’s College din Londra.
Aceste simptome neurologice pot acționa ca un semn de avertizare timpurie
Publicat în eClinicalMedicine studiul arată că trebuie să existe o mai mare recunoaștere a faptului că aceste tipuri de simptome de sănătate mintală și simptome neurologice pot acționa ca un semn de avertizare timpurie că un individ se apropie de momentul în care boala I se agravează pentru o perioadă.
Cercetarea a chestionat 676 de persoane care suferă de lupus și 400 de medici. De asemenea, s-au efectuat interviuri detaliate cu 69 de persoane care trăiesc cu boli reumatice sistemice autoimune (inclusiv lupus) și 50 de medici.
În cadrul studiului, echipa a întrebat pacienții despre momentul apariției a 29 de simptome neurologice și de sănătate mintală (cum ar fi depresia, halucinațiile și pierderea echilibrului). Pacienții au fost întrebați dacă ar putea enumera ordinea în care simptomele au apărut de obicei.
Este important ca medicii să discute cu pacienții lor despre aceste tipuri de simptome
„Este important ca medicii să discute cu pacienții lor despre aceste tipuri de simptome și să petreacă timp notând progresia individuală a simptomelor fiecărui pacient. Pacienții știu că unele simptome sunt un semn rău că boala lor este pe cale să izbucnească.
Dar atât pacienții, cât și medicii pot fi reticenți în a discuta despre sănătatea mintală și despre simptomele neurologice, mai ales dacă nu își dau seama că acestea pot fi parte a bolilor autoimune”, spune medicul Melanie Sloan, de la Departamentul de Sănătate Publică și Asistență Primară, Universitatea din Cambridge (autor principal).
Unul dintre cele mai frecvente simptome a fost somnul perturbat de vise
Unul dintre cele mai frecvente simptome raportate a fost somnul perturbat de vise, experimentat de trei din cinci pacienți, dintre care o treime au raportat că aceste simptome au apărut cu peste un an înainte de debutul bolii lupusului.
Unu din patru pacienți a raportat halucinații, deși pentru 85% dintre ei simptomul nu a apărut decât în jurul debutului bolii sau mai târziu.
Când cercetătorii au intervievat pacienții, au descoperit că trei din cinci pacienți cu lupus și unul din trei cu alte afecțiuni reumatologice au raportat că somnul este din ce în ce mai perturbat – de obicei de coșmaruri – chiar înainte de halucinații. Aceste coșmaruri erau adesea foarte tulburătoare, implicând atacuri din partea unor indivizi, căzături sau lovituri foarte dure.
Pacienții și-au descris coșmarurile
Un pacient din Irlanda și-a descris coșmarurile astfel: „Îngrozitor. A fost ceva ce făcea ca pielea să mi se desprindă. Cred că cu cât este mai stresat corpul meu, cu atât coșmarul era mai persistent”.
Un pacient din Anglia a spus, referindu-se la halucinații: ”Văd lucruri diferite. E ca și când te trezești și nu-ți amintești visul și ești acolo, dar nu ești acolo…E ca și cum mă simt dezorientat. Mă simt ca și cum aș fi Alice în Țara Minunilor.”
„De mulți ani, am discutat despre coșmaruri cu pacienții mei cu lupus și am crezut că există o legătură cu activitatea lor de boală”, spune medicul Melanie Sloan.
„Această cercetare oferă dovezi în acest sens și încurajăm toți medicii care au pacienți cu lupus să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice – considerate a fi neobișnuite, dar foarte frecvente în autoimunitatea sistemică – pentru a ne ajuta să detectăm mai devreme crizele de boală”, a spus profesorul David D’Cruz de la Kings College London, autor principal al studiului.
Pacienții care se confruntă cu halucinații au fost reticenți în a-și împărtăși experiențele și mulți specialiști au spus că nu au considerat niciodată coșmarurile și halucinațiile ca fiind legate de erupțiile bolii.
O asistentă din Scoția a spus: „Erau unii pacienți internați pentru un episod de psihoză. Dar lupusul nu este testat până când cineva nu spune că ar putea fi vorba de lupus. Este clar că lupusul îi afectează pe unii oameni și că nu au nevoie de medicamente antipsihotice, ci de mulți steroizi.”