De ce avem nevoie de bani ?

Cine ar trebui sa negocieze acordul cu FMI astfel incat sa beneficiem de conditii cat mai avantajoase, ce efecte va avea acest imprumut asupra mediului de afaceri si al populatiei, dar si ce alternativa avem in acest moment. Analisti economici, oameni politici si jurnalisti, toti dezbat zilele acestea problema imprumutului de la FMI. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca politicienii s-au trezit cam tarziu ca avem nevoie de un imprumut extern. D

Cine ar trebui sa negocieze acordul cu FMI astfel incat sa beneficiem de conditii cat mai avantajoase, ce efecte va avea acest imprumut asupra mediului de afaceri si al populatiei, dar si ce alternativa avem in acest moment. Analisti economici, oameni politici si jurnalisti, toti dezbat zilele acestea problema imprumutului de la FMI.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca politicienii s-au trezit cam tarziu ca avem nevoie de un imprumut extern. Daca discutiile ar fi avut loc in noiembrie sau decembrie anul trecut, conditiile de creditare ar fi fost mult mai avantajoase. Acum se pune problema daca ne putem angaja intr-o finantare externa. Cu toate acestea, Pogonaru crede ca acordul cu Fondul Monetar este indispensabil, in situatia in care bancile internationale ataca monedele tarilor emergente, iar aceste state nu au capacitatea financiara sa se apere.

 

 

Cat de mare este, insa, pretul pe care trebuie sa-l platim? Analistii spun ca ne vom confrunta cu diminuari salariale si chiar cresteri de impozite si taxe. Dar, in niciun caz nu se va ajunge, ca in Letonia, la conflicte sociale.

 

 

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca Romania are nevoie de o finantare externa deoarece combinatia de politici fiscale neadaptate la o criza de lichiditati mondiala a dus la deficite foarte mari, care nu mai pot fi acoperite fara un imprumut.

In opinia lui Tanasescu, marele avantaj al acestui acord ar fi posibilitatea de a accesa resursele intr-un pachet  financiar care asigura functionarea economiei in aceasta perioada. Mai mult, “este un acord disciplinar, care va face ordine in finantele publice. Au avut loc deraieri puternice ale politicilor fiscale, care, din pacate, trebuie reparate intr-o perioada de criza. Un acord pe termen mediu va fi cel mai potrivit, pentru ca va ajusta gradual economia”, a declarat, pentru Capital.ro, Mihai Tanasescu.

Contrar tuturor speculatiilor, specialistii spun ca banii nu vor avea decat o singura destinatie: rezerva Bancii Centrale. O data consolidata aceasta rezerva, BNR va putea sa sensibilizeze conditiile de creditare.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, crede ca un acord cu FMI inseamna, in primul rand, bani si apoi credibilitate in fata investitorilor straini si intarirea vointei politice.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca finantarea externa va avea ca efect cresterea ratingului de tara si dezghetarea investitiilor straine. “Din pacate, nu suntem in situatia sa nu avem nevoie de un imprumut. Nu e important de unde vin banii, ci sa avem siguranta ca, daca se inampla ceva, putem sa ne agatam de ei”, explica Ghetea.

De conditiile impuse de Fond depinde evolutia economica a Romaniei pe termen mediu si lung. Guvernantii si BNR analizeaza variantele de finantare si calculeaza suma pe care Romania este nevoita sa o imprumute.