Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a fost prezent în cadrul unei videoconferinţe informale a miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană. Tema discuțiilor a reprezentant-o redresarea durabilă şi digitală a sectorului transporturilor.
La videoconferinţa informală, condusă de ministrul croat al transporturilor, în contextul exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, alături de miniştrii transporturilor din statele membre a participat şi Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
Pornind de la Planul de redresare al UE prezentat de Comisia Europeană, Preşedinţia croată a Consiliului UE a organizat această videoconferinţă pentru a discuta măsurile necesare în sectorul transporturilor prin care să se asigure recuperarea completă şi viabilitatea sectorului pe termen mediu şi lung, astfel încât să reprezinte în continuare un sector cheie al economiei europene.
„Pentru a minimiza efectele economice post-pandemie, trebuie să ne coordonăm în alegerea soluţiilor optime de sprijin financiar şi economic a sectorului transporturilor, grav afectat de criza sanitară. Toate măsurile propuse la nivelul UE trebuie să fie adaptate la noile realităţi socio-economice şi să ţină cont de angajamentul de a finaliza reţeaua europeană centrală de transport până în 2030, obiectiv ce va necesita investiţii substanţiale în unele state membre”, a precizat Lucian Bode.
Avem nevoie de un efort eficient
Totodată, ministrul a mai precizat că efortul pentru întărirea capacității UE trebuie să fie unul eficient.
„Uniunea Europeană trebuie să construiască strategii coerente pentru a crea condiţii cetăţenilor şi companiilor de a ieşi mai puternici din această criză, pentru a putea face faţă pe viitor unei posibile alte crize. Acest lucru presupune investiţii masive în cercetare, servicii şi noi tehnologii, care fie adaptate noilor provocări economice şi sociale.
Efortul de întărire a capacităţii Uniunii Europene şi a statelor membre de a răspunde eficient la situaţiile de criză, trebuie sa fie unul eficient, coordonat şi să reflecte nevoile reale de finanţare ale fiecărui stat membru în parte” a precizat ministrul Lucian Bode.
Reuniunea de astăzi marchează şi încheierea mandatului preşedinţiei Consiliului UE de către Croaţia, ultimul stat din „Trio-ul de preşedinţii” din care face parte şi România. Preşedinţia Consiliului UE pentru a doua jumătate a anului 2020 va fi preluată de Germania.