Medicii au o explicație pentru asta: este vorba de spasme hipnice, pe care, conform unor date, le experimentează aproximativ 70% dintre oameni, potrivit LiveStrong.
Cu siguranță, măcar o dată-n viață ați avut astfel de probleme în somn, poate chiar fără să vă dați seama. Spasmele hipnice sunt contracții involuntare ale mușchilor, care se produc înainte ca organismul să intre în așa-numita „stare de veghe” de dinaintea somnului.
„Mai exact, în timp ce adormim, avem acest sentiment de tresărire, ca un fel de șoc electric”, spune spune Raj Dasgupta, profesor de medicină clinică în Los Angeles.
Nu este vorba de ceva care să ne îngrijoreze, ci de un eveniment total inofensiv. Și este extrem de frecvent: până la 70 la sută dintre oameni experimentează spasme hipnice.
Din câte se pare, există mai mulți factori care pot stimula spasmele hipnice.
Unul dintre motive ar fi lipsa somnului
Lipsa somnului pare a fi cea mai frecventă cauză, spune dr. Dasgupta. Cel mai important este somnul REM, un somn odihnitor care durează în mod normal între 15 şi 25% din noapte. Somnul de slabă calitate înseamnă că nu ajungem la stadiul REM, adică la cele șapte până la nouă ore recomandate de Fundația Națională a Somnului.
Stresul și anxietatea pot juca un rol important
Stresul poate, de asemenea, declanșa astfel de spasme hipnice. „Ar fi interesant de știut dacă oamenii au început să experimenteze mai multe spasme hipnice în timpul pandemiei”, spune dr. Dasgupta.
De aceea, el recomandă un anumit timp de relaxare înainte de culcare, pentru a atenua orice anxietăți care ar putea să ne țină treji, cu gândul în mii de direcții.
Cafeaua contribuie și ea
Stimulantele, cum ar fi cofeina și nicotina, sunt, de asemenea, asociate cu spasmele hipnice, spune dr. Dasgupta. Nu e surprinzător faptul că privarea de somn și consumul de cofeină merg mână-n mână.
Cu cât sunteți mai privați de somn, cu atât vă bazați mai mult pe cofeină pentru a sta treaz. U.S. Food & Drug Administration recomandă să nu se consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi, sau patru până la cinci căni de cafea.
Suferiți de apnee
Deoarece spasmele hipnice au loc în timpul tranziției dintre veghe și somn, acestea ar putea să apară dacă aveți apnee, o afecțiune marcată de scurte pauze de respirație pe tot parcursul nopții, care provoacă mai multe treziri, explică dr. Dasgupta. Simptomele de apnee includ sforăitul sau gâfâitul în timpul somnului.
Sindromul picioarelor neliniștite
Spasmele hipnice sunt complet diferite de afecțiuni precum sindromul picioarelor neliniştite (RLS). „RLS nu este o tulburare de somn, dar este o tulburare care te împiedică să dormi”, explică dr. Dasgupta.
Simptomele clasice ale RLS includ senzații inconfortabile la nivelul picioarelor când mergem la culcare, dar care sunt de obicei ameliorate prin întinderea sau mișcarea picioarelor. RLS poate afecta somnul, contribuind la insomnie.