De ce avioanele lasă dâre albe pe cer? Acest fenomen a provocat de-a lungul timpului multe controverse și teorii ale conspirației. Iată cum îl putem explica.
Avioanele lasă dâre albe pe cer la contactul cu temperaturi foarte scăzute
De ce avioanele lasă dâre albe pe cer? Fenomenul este unul normal, deși a stârnit numeroase controverse. Avioanele declanșează această reacție atunci când au contact cu temperaturi foarte scăzute.
Drept urmare, în ciuda diverselor teorii ale conspirației care au curs pe această temă, explicația reală este alta.
Atât avioanele de mici dimensiuni, cât și cele mai mari, lasă în urmă dâre albe în timpul zborului. Aceste dâre sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales când cerul este senin. Cu trecerea timpului, aceste dâre se dispersează și dispar.
Așa-numitele dâre albe se formează atunci când gazele fierbinți și umede provenite din evacuarea motoarelor cu reacție ale avioanelor se amestecă cu atmosfera. La altitudini mai mari, aerul are temperaturi mult mai scăzute, ceea ce favorizează formarea acestor dâre.
Motorul cu reacție al avioanelor elimină o serie de substanțe în atmosferă, inclusiv dioxid de carbon, oxizi de sulf și azot, combustibili neparcurși, funingine, particule de metal și vapori de apă. Aceste substanțe pot contribui la formarea unor dâre albe sau la alte efecte asupra mediului înconjurător, dar impactul lor poate varia în funcție de numeroși factori, inclusiv altitudinea la care se formează și condițiile atmosferice.
La altitudini înalte, temperaturile sunt semnificativ mai scăzute decât la nivelul solului. De aceea, gazele de evacuare fierbinți și umede ale motorului cu reacție care sunt eliminate în atmosferă se răcesc rapid. Acest proces de răcire conduce la înghețarea vaporilor de apă conținuți în gazele de evacuare, transformându-i în mici particule de gheață sau cristale. Aceste particule înghețate formează un nor, asemănător cu cel rezultat din respirația caldă a unei persoane într-o zi foarte friguroasă.
Dârele albe de pe cer pot fi folosite pentru a prezice vremea
Aspectul, întinderea și durata dârelor de condens provenite de la avioane pot varia în funcție de altitudinea la care se află aeronava, precum și de condițiile meteo, cum ar fi temperatura și umiditatea atmosferei. De asemenea, este important de menționat că dârele nu se formează în situații în care umiditatea din aer este prea scăzută pentru a permite condensarea vaporilor de apă din gazele de evacuare ale motorului aeronavei.
Aspectul lor și persistența lor pe cer poate fi folosită pentru prezicerea vremii. Cum facem asta? O dâră albă subțire, care nu persistă mult pe cer ne arată că umiditatea este scăzută la altitudine mare. În aceste cazuri, putem trage concluzia că urmează vreme frumoasă.
Dacă dârele albe sunt groase și persistă mult pe cer, aerul este umed la altitudini mari, ceea ce poate fi un semn de furtună.
Dârele albe se numesc „contrails”, și nu „chemtrails”
Termenul de „contrails” este o prescurtare a sintagmei „condensation trails”, care se traduce prin „urme de condensare”. Termenul de „chemtrails” a fost pus în legătură cu dârele chimice sau „dârele morții”, anunțate de teoriile conspirației.
Conspiraționiștii cred că aceste dâre conțin compuși chimici pulverizați în scopuri oculte. Aceste acțiuni ar fi derulate în secret de programe secrete ale unor guverne. Scopul lor ar fi controlarea populației, dar și a vremii sau a producției agricole.
Un grup de 77 de experți în chimie atmosferică au demonstrat printr-un studiu publicat în „Environmental Research Letters”, că teoria aceasta este una falsă. Potrivit studiului, dârele albe nu conțin agenți chimici sau biologici, ci doar vapori de apă și cristale de gheață