În timp ce mulţi analişti interni au spus că BNR ar fi trebuit să scadă dobânda cheie cu mai mult de 0,25 puncte procentuale, presa internaţională s-a mirat că banca centrală a făcut această mişcare, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
"Factorul extern a devenit unul important. Mişcând rata dobânzii de politică monetară nu vrem să stricăm alte lucruri. De schimbat echilibrele e uşor. De modificat mai apoi e mai greu", a mai spus Isărescu.
"Faptul că nu dăm cu capul într-un perete nu înseamnă că suntem super prudenţi. Ne uităm la un context extern care este foarte complicat", a mai spus Isărscu.
În timp ce unii analişti interni au spus că scăderea dobânzii cu 0,25 puncte reprezintă puţin, pentru presa internaţională a fost o supriză deoarece analiştii externi au spus că este foarte prezent pericolul retragerii de capitaluri din România.
Săptămâna trecută, BNR a scăzut rata dobânzii cheie de 6,25% pe an cu 0,25 puncte procentuale, după 18 luni în care o menţinuse la acest nivel.
Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc în ianuarie. "În ianurie, categoric, situaţia fluxurilor de capital va conta foarte mult. E vorba de situaţia fluxurilor de capital şi nu a cursului. Ne uităm la o zonă de echilibru pe care nu vrem să o schimbăm prin mişcări deosebite. Mişcările de capital pot fi mult mai importante decât balanţa comercială în mişcarea cursului", a comentat guvernatorul.
Acesta a spus că leul a ajutat ”în acest ultim an şi jumătate economia”, pentru că a rămas într-o zonă relativ stabilă. "Nu am validat deloc cursul de 4,3 lei/euro. Nici la 4,33 nu face, nimic şi mă opresc aici ca să nu începeţi să desenaţi vreo traiectorie", a spus guvernatorul.
În ultimul an relaţia băncilor străine cu BNR a devenit mai strânsă
Atunci când băncile internaţionale de la noi au o relaţie tare cu banca mamă, relaţia cu banca naţională este relativ slabă, a spus guvernatorul. Dar, pe măsură că băncile mamă au avut tot mai puţine fonduri la dispoziţia filialelor locale, relaţia filialelor cu BNR s-a strâns.
"Pe măsură ce relaţia cu banca mamă slăbeşte, relaţia cu banca naţională se întăreşte. Băncile mamă nu mai sunt deloc generoase, pentru că au şi ele nevoie de bani. Nu retrag bani din România, dar asta nu înseamnă că la scadenţă ele vor reînnnoi liniile de credit către filiale", a spus guvernatorul.
Acesta a completat că nu regretă "faptul că dăm mai multă flexibilitate bănciilor prin acordul de la Viena (referitor la menţinerea expunerii băncilor pe piaţa locală n.r.), cu toate că ultimele săptămâni m-au cam pus pe gânduri".
"Treptat, ceea ce va face BNR în materie de dobândă se va trimite şi la dobânzile la credite şi. sperăm noi, mai puţin la depozite. Pentru că băncile au nevoie să îşi echilibreze în timp resursele cu creditele", a mai spus acesta.
Potrivit lui Isărescu, pentru la anul BNR întrevede o creştere economică de "2%, 2 şi ceva"