De ce candidează Daniel Funeriu la alegerile prezidențiale
Întrebat ce a făcut în ultimul deceniu, Daniel Funeriu a spus:
„În ultimii 10 ani am fost în casele a 1,4 milioane de români, ai căror copii au luat un bacalaureat cinstit, pe care l-am făcut pentru prima dată în 2011 şi pe care nimeni nu l-a mai schimbat. În ultimii 10 ani am fost în casele a 200.000 de copii, care au făcut un învăţământ profesional pe care l-am regândit şi reînceput în 2012.
Am mai fost, cred, în casele a două milioane de români care şi-au dat copiii la clasa pregătitoare. Şi aici e unul dintre motivele esenţiale pentru care am decis să candidez, pentru că toate ideile cu care am venit în viaţa publică acum 12-13 ani, ele au crescut în societate. Le-am sădit atât timp cât am condus Ministerul Educaţiei şi ele au crescut în societate, la fel ca lupta împotriva imposturii, cu plagiatele, condusă admirabil de Emilia Şercan după ce am plecat din funcţie. Deci cred că, la nivel metaforic, ăsta este răspunsul”.
Fostul ministru al Educației a explicat că, în mod concret, după 2014, când a ieșit din viața publică, s-a dedicat cercetării și de atunci ocupă funcția de înalt consilier al Uniunii Europene, având atribuții în relația cu autoritățile Republicii Moldova.
„Aş spune că e o misiune diplomatică a Uniunii Europene, care sprijină Republica Moldova în drumul său european şi, pe lângă eforturile uriaşe ale celor din Republica Moldova, cred că şi această misiune a ajutat într-un mod semnificativ”, a afirmat el.
Funeriu a mai precizat că, în competiția electorală în care a anunțat că va participa, mizează „foarte mult pe discernământul oamenilor, care, pentru a avea un bun preşedinte, vor evalua, pentru că, vedeţi, ăsta e rolul cetăţenilor”.
I-ar schimba Funeriu pe șefii serviciilor secrete?
Întrebat dacă i-ar schimba pe șefii serviciile secrete, fostul ministru a spus că serviciile secrete nu ar trebui să se implice în viața privată a cetățenilor sau în jocurile politice, ci ar trebui să se concentreze exclusiv pe apărarea țării și a Constituției.
”Dragi români, în mandatul meu prezidenţial, veţi avea servicii secrete foarte puternice, dar care nu ies din rolul lor. Servicii secrete care nu intră în viaţa privată, servicii secrete care apără ţara şi Constituţia, nu care se ocupă de adversari politici şi jocuri politice. Eu l-am văzut pe Dan Vîlceanu, fost ministru de Finanţe, care a spus că un şef al serviciilor secrete a fost la negocierile pentru formarea guvernului. Ce-i asta? Vreau servicii secrete puternice, care apără Constituţia, care ne apără de spioni, care transmit preşedintelui informări despre pericolele care au să vină şi pe care trebuie să le rezolvăm din timp.
Cred că serviciile secrete au fost decredibilizate în ochii opiniei publice tocmai pentru a le slăbi din funcţia lor constituţională, a le şubrezi, pentru a putea ca adversarii României şi adversarii Constituţiei să se joace cum vor ei. Eu mă angajez la un lucru foarte important: România să aibă servicii secrete puternice, respectate de partenerii străini, care-şi îndeplinesc rolul constituţional, niciun milimetru de interferenţă acolo unde nu e treaba lor”, a afirmat acesta.
Daniel Funeriu, l-a criticat dur pe Călin Georgescu
Tot la Prima TV, fostul ministru al Educației a vorbit despre Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate între timp. Funeriu i-a comparat comportamentul cu cel al unui student care „vine la examen, se dă rotund, scoate două-trei fraze”, dar care, dacă este examinat mai atent, „e gol pe dinăuntru”. Acesta a spus că, în postura de profesor, ar fi respins astfel de studenți în cadrul unui examen.
„Eu am avut mulţi studenţi, am examinat mulţi studenţi la viaţa mea. Şi cu toţii, cred că aţi avut în an studenţi şmecheri, care veneau la examene, se dădeau acolo rotunzi, scoteau două-trei fraze de te impresionau, spuneai ‘Mamă, ce a învăţat ăsta!’, dar dacă îi luai la bani mărunţi, erau goi pe dinăuntru. Şi studenţi de genul ăsta, eu îi picam.
Şi aici o să spun foarte clar, fără niciun ocoliş, Georgescu, de exemplu, este echivalentul unui astfel de student, care vine, îţi aruncă nişte vorbe goale, vorbe în vânt, dacă nu le iei la bani mărunţi – şi nu l-am văzut în vreo dezbatere serioasă – ai impresia că, dom’le, ce-a zis ăsta! Şi cred că rezultatul pe care l-a avut Georgescu este inclusiv rezultatul unei oferte electorale foarte slabe”, a spus acesta.
Fostul ministru al Educației a mai declarat că, la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu „s-a confruntat cu doi adversari care nu aveau un profil politic clar și nu aveau un vector politic”, referindu-se la Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, Funeriu a afirmat că aceasta este „o doamnă care a reușit să ajungă în turul doi, dar cu un scor foarte mic”. Mai multe puteți citi aici.