De ce consumul de alge marine ar putea ajuta la prevenirea bolii Parkinson

Studiul a constatat că antioxidanții din Ecklonia cava pot proteja neuronii de radicalii liberi, ajutând la prevenirea bolii debilitante. Parkinson este o afecțiune care afectează sistemul nervos și provoacă simptome precum tremurături, rigiditate și dificultăți de mișcare. Aceasta apare atunci când neuronii care produc dopamină mor în creier.

Cercetările au arătat legături între antioxidanții din alimentație și prevenirea bolii Parkinson, resveratrolul, acidul elagic, acidul α-lipoic și myrtenal îmbunătățind toate performanțele de învățare și memorie la modelele de șoarece ale bolii Parkinson. De asemenea, s-a sugerat că ceaiul poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson datorită proprietăților sale antioxidante.

Antioxidanții sunt bodyguarzi naturali care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Ecklonia cava, bogată în antioxidanți, poate completa antioxidanții produși în mod natural pentru a ne ajuta organismul să lupte împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Într-un studiu recent, cercetătorii au indus boala Parkinson la șoareci cu ajutorul pesticidului rotenonă, care ucide neuronii producători de dopamină din creier, determinându-i să dezvolte o boală care seamănă cu Parkinson, scrie MedicalXpress.

După hrănirea unor șoareci cu antioxidanți din Ecklonia cava și a altora cu o dietă obișnuită, cercetătorii au constatat că neuronii care produc dopamină în creierul șoarecilor hrăniți cu antioxidanți păreau să fie protejați și prezentau mai puține simptome ale bolii Parkinson decât șoarecii hrăniți cu o dietă obișnuită.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectul antioxidanților în celulele cultivate într-o farfurie și expuse la rotenonă, care crește producția de radicali liberi, ucigând celulele. Ei au constatat că antioxidanții au redus producția de radicali liberi indusă de rotenonă în celule, prevenind moartea celulelor. Această cercetare deschide posibilitatea de a utiliza polifenolii din Ecklonia cava pentru a dezvolta noi tratamente și metode de prevenire a bolii Parkinson.

Cu toate acestea, rezultatele obținute din modelele animale și celulare nu sunt întotdeauna translatabile la om. Animalele au structuri și funcții cerebrale diferite față de om, ceea ce înseamnă că modul în care boala se dezvoltă și progresează poate fi diferit. Modelele celulare, chiar dacă cercetătorii folosesc celule umane, sunt lipsite de complexitate, deoarece boala Parkinson afectează întregul creier și corp, implicând multe tipuri diferite de celule și interacțiuni.

În concluzie, sunt necesare studii clinice robuste la scară largă pentru a valida eficacitatea Ecklonia cava în prevenirea sau încetinirea bolii Parkinson. Cu toate acestea, Ecklonia cava este deja disponibilă în suplimente alimentare, deci probabil că nu este rău să o luați în mod regulat.