De ce COVID nu va putea fi comparat cu gripa

În condițiile în care SUA a înregistrat peste 750.000 de cazuri noi și aproape 2.000 zilnic cu varianta super-contagioasă Omicron, iar unele spitale se pregătesc pentru ce e mai rău, este greu de anticipat ziua în care COVID va putea fi comparat cu gripa, scrie Willitsnews.

„Am învățat să ne adaptăm și să trăim cu gripa”, spune Warner Greene, virolog la Gladstone Institutes din San Francisco. „Sperăm că putem ajunge acolo cu COVID, dar nu suntem încă acolo”, susține el, amintind că cifrele vorbesc de la sine.

COVID a ucis de peste opt ori mai mulți americani decât a ucis gripa

Datele celor doi ani de pandemie aduc două concluzii de netăgăduit: COVID a ucis de peste opt ori mai mulți americani în 2021 decât a ucis gripa în sezonul 2017-2018, acela fiind cel mai mai rău sezon gripal dintr-un deceniu. Iar de când virusul SARS-CoV-2 a măturat globul, decesele provocate de gripă în SUA au scăzut cu peste 90%.

Pandemia a pus sistemul medical sub o presiune nemaivăzută până acum

COVID nu se poate compara cu gripa și din alt punct de vedere: pandemia a pus sistemul medical sub o presiune nemaivăzută până acum. Potrivit estimărilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 41 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă într-un sezon rău.

Peste 2,5 milioane de spitalizări cu Covid, mai puțin de un milion cu gripă

În 2017-2018, aproximativ 710.000 de persoane au fost internate cu gripă. În 2021, SUA au înregistrat aproximativ 35 de milioane de cazuri de COVID și peste 2,5 milioane de spitalizări.

În timpul pandemiei, decesele cauzate de gripă au scăzut. O parte din această scădere abruptă are probabil de-a face cu schimbările aduse de pandemie. Tot mai mulți oameni poartă măști în locuri aglomerate, lucrează de la distanță și evită călătoriile.

Când vom putea compara Covid-19 cu gripa

Încet-încet, încep să apară semne ale unei reveniri a creșterii deceselor cauzate de gripă. Anul trecut, în decembrie, decesele lunare ale gripei, în SUA, au depășit cifra de 200 pentru prima dată de la începutul pandemiei.

„Decesele săptămânale cauzate de gripă, care au scăzut de la trei cifre la două cifre când a izbucnit pandemia, și au rămas acolo, ajungând uneori la o singură cifră, ar putea să revină în următorii ani, crede John Swartzberg, profesor la UC Berkeley. Asta înseamnă că sistemul de sănătate va trebui să se adapteze.

În viitor, spune Swartzberg, vaccinurile, anticorpii monoclonali și tratamentele antivirale ne-ar putea duce, în sfârșit, într-un punct în care COVID ar putea ajunge să fie comparat cu gripa.