Pandemia provocată de coronavirus a dus la blocarea economiei la nivel global. În prezent, prețurile cresc treptat, iar oamenii se confruntă cu o inflație care depășește nivelurile istorice. În contextul actual, specialiștii economici au răspuns la întrebarea „Cine este vinovat pentru scumpirile actuale?”
Este clar că pandemia COVID va continua să afecteze economia și în 2022 și ar putea accentua inflația. În mod paradoxal, inflația, pe cât de incredibil de simplu de înțeles este, pe atât de absurd de complicată poate fi.
Inflația devine problematică atunci când îi auzim pe economiști vorbind despre „supraîncălzirea” economiei. Din varii motive, care sunt mai ales o consecință a pandemiei, economia globală se află acum într-un punct de ”supraîncălzire”, potrivit CNN.
Economiștii folosesc două instrumente principale pentru a urmări inflația în Statele Unite și ambele sunt la cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii. Indicele prețurilor de consum pentru noiembrie a crescut cu 6,8%, în timp ce indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum individual, pe care îl preferă Rezerva Federală, a crescut cu 5,7%.
Aspect economic comportamental al inflației
Există și un aspect economic comportamental al inflației, în care aceasta poate deveni o profeție care se împlinește. Când prețurile cresc pentru o perioadă suficient de lungă de timp, consumatorii încep să anticipeze creșterile de preț. Așa că vor cumpăra mai multe bunuri astăzi, dacă cred că mâine vor costa mai mult.
Acest lucru are ca efect creșterea cererii, ceea ce face ca prețurile să crească și mai mult. Și tot așa. Într-un astfel de moment devine foarte complicat pentru Fed, a cărei sarcină principală este să controleze masa monetară și să țină sub control inflația.
Cum s-a ajuns aici
Da, de vină este pandemia.
În primăvara anului 2020, pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit, fabricile din întreaga lume s-au închis, oamenii au încetat să mănânce la restaurante, avioanele au rămas la sol. Milioane de oameni au fost disponibilizați, după ce sute de afaceri au dispărut practic peste noapte. Rata șomajului din America a crescut la aproape 15%, de la aproximativ 3,5% în februarie 2020.
A fost cea mai puternică contracție economică înregistrată.
În același timp, Fed a implementat măsuri de stimulare de urgență. Banca centrală a redus ratele dobânzilor la aproape zero și a început să pompeze zeci de miliarde de dolari în fiecare lună pe piețe prin cumpărarea datoriilor corporative. Făcând acest lucru, banca a prevenit, probabil, o criză financiară. Dar menținerea politicii ”aruncării banilor din elicopter” din ultimele 20 de luni a alimentat și INFLAȚIA.
Până la începutul verii 2020, cererea de bunuri de larg consum a început să revină. Rapid. Congresul și președintele Joe Biden au adoptat un proiect de lege istoric de stimulare, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, iar oamenii au început din nou să iasă la cumpărături și să ceară din ce în ce mai multe mărfuri. Cererea a trecut de la zero la 100, dar oferta nu a putut reveni la fel de ușor.
Se pare că, atunci când economia globală este scoasă din priză, odată conectată din nou nu ne putem aștepta să înceapă să vibreze în același ritm ca înainte.
Economiștii descriu adesea inflația ca fiind prea mulți bani care aleargă după prea puține bunuri. Exact asta s-a întâmplat de exemplu cu mașinile. Și cu casele, și cu bicicletele, și cu orice alte articole care au devenit articole scumpe.
Cum este implicat lanțul de aprovizionare
Toate mașinile moderne se bazează pe o varietate de cipuri de computer pentru a funcționa. Dar aceste cipuri sunt folosite și la telefoane mobile, electrocasnice, televizoare, laptopuri și alte zeci de articole care sunt la mare căutare, toate în același timp. Estimările companiei IHS Markit arată că deficitul de cipuri va reduce cu cinci milioane producţia globală de vehicule uşoare anul acesta.
Acesta este doar un exemplu de deconectare din lanțul global de aprovizionare.
Ce va fi mai departe
Este posibil ca prețurile și salariile să continue să crească până în 2022, spun oficialii și economiștii. Dar pentru cât timp și cât de mult depinde de nenumărate variabile de pe tot globul.
Factorii politici și oamenii de afaceri lucrează pentru a debloca blocajele lanțului de aprovizionare și pentru a face ca mărfurile să se miște în ritmul de dinainte de pandemie. Dar e mult mai ușor de spus decât de făcut. Fed, la rândul său, a recunoscut public că inflația a fost o durere de cap mai mare decât anticipase.
Banca își continuă programul de cumpărare de active, un proces cunoscut sub numele de ”tapering”, în prima jumătate a anului 2022 și intenționează să majoreze ratele dobânzilor de trei ori pe parcursul anului.
Iar când banii devin mai scumpi de împrumutat, asta poate reduce temperatura creșterii prețurilor și poate aduce economia înapoi la acea fierbere la foc mocnit.