Moneda americană a coborât, luna trecută, la minimul din aprilie 2022. Indicele Dolarului American a avut și el o scădere de 2,3%, cel mai mare declin săptămânal din noiembrie anul trecut, ajungând cu circa 14% sub maximul din septembrie 2022.
Investitorii pot profita de pe urma declinului dolarului american prin creșterea expunerii la metale prețioase precum aurul, investind în dividende de calitate. Seekingalpha arată care sunt motivele din spatele slăbirii dolarului american, analizând dacă această tendință va continua sau nu. Așa cum se știe deja, anul trecut, Rezerva Federală a crescut agresiv dobânzile în lupta cu inflaţia, ceea ce a sporit atractivitatea relativă a dolarului american, propulsând moneda la maximul ultimelor două decenii.
Modul în care investitorii anticipează evoluția ratelor dobânzii
Acum, pe măsură ce inflația începe să scadă, iar banca centrală americană se apropie de finalul creșterii ratelor, moneda americană își pierde din putere. Un exemplu este dolarul american chiar în acest moment. Fed a continuat să crească ratele dobânzilor pe tot parcursul anului 2023, cel mai recent săptămâna trecută. Acest lucru a fost în conformitate cu așteptările, mulți investitori fiind convinși că va fi majorarea „finală” a ratei din acest ciclu, așa cum indică un sondaj Reuters. Cu toate acestea, dolarul este în scădere continuă. Acest lucru se datorează, în mare parte, modului în care investitorii anticipează evoluția ratelor dobânzii. În ciuda faptului că ratele sunt semnificativ mai ridicate și o creștere (potențială) e deja pe drum, economiștii și investitorii sunt de părere că luna iulie a trecut. De aici se poate deduce de ce dolarul american nu poate crește. Dacă piața s-a întărit odată cu ultima creștere a ratei Fed, atunci ar fi de la sine înțeles că valoarea acestei monede ar fi cel puțin stabilă.
Piața anticipează reduceri pentru 2024
Dar piața a făcut mai mult decât atât. A început să anticipeze deja reduceri pentru 2024, după cum demonstrează Instrumentul CME FedWatch – care urmărește sentimentul investitorilor cu privire la mișcările ratelor dobânzii. Concluzia aproape unanimă este că, anul viitor, rata de referință a Fed ar putea să fie mai mică decât acum. După un ciclu agresiv de majorare a ratei, care a început în 2022, care a împins valoarea dolarului în mod semnificativ față de monedele din întreaga lume, vremurile viitoare sugerează moderație. Dacă Fed va începe să anuleze încet acest ciclu de înăsprire, nu există un catalizator puternic pentru câștiguri suplimentare ale monedei americane. În timp ce scăderea recentă ar fi putut fi puțin prea agresivă, tendința pe termen lung ar trebui să fie un fel de perioadă de răcire pentru dolarul american. Acest lucru ar fi în conformitate cu normele istorice, cu excepția cazului în care nu vor exista unele macro-schimbări fundamentale.
Inflația scade mai repede în SUA decât în altă parte
Mișcările Fed, deși sunt critice, trebuie puse în perspectivă față de ceea ce fac alte bănci centrale. Acesta este un alt motiv pentru care vedem dolarul american în scădere, în ciuda unui ciclu actual de creștere a ratei. Nu este vorba doar despre așteptările de pe plan intern, ci și despre ceea ce vor experimenta alte țări. Așa se poate găsi un argument și mai puternic privind motivul pentru care dolarul ar trebui să scadă în continuare. Acest lucru se datorează faptului că, deși inflația a scăzut în cele mai multe colțuri ale lumii, scade mai rapid în Statele Unite. Alte națiuni dezvoltate, în special din Europa, se confruntă cu o inflație mai persistentă. Acest lucru sugerează că BCE și alte bănci centrale, cum ar fi Banca Angliei, ar putea avea mai mult de lucru decât Fed. Dacă Fed a terminat cu ciclul său de creștere a ratei, poate fi destul de convenabil dacă alte țări vor fi nevoite să continue la fel de agresiv în 2023 sau chiar in 2024. Rezultatul va fi că acele națiuni își vor vedea monedele. crescând, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, punând presiune pe valoarea dolarului. Este pur și simplu o predicție, nu o garanție. Nimeni nu știe când va începe și se va termina un ciclu sau cum se va compara, în cele din urmă, cu cel al unei alte țări. Sunt multe variabile în joc. Dar dacă folosim inflația pe post de ghid, se poate vedea că America se află într-un loc mai norocos. Asta sugerează că Fed are mai mult spațiu de lucru și o scuză pentru a avea răbdare, scrie publicația americană.