„Rolul dominant al dolarului american nu se va încheia prea curând, mai ales că nu există o alternativă mai bună”, susține Carson Group, potrivit Businessinsider.
Decenii la rând, dolarul american a fost folosit pentru schimburile comerciale internaționale, situație ce a adus Statelor Unite beneficii enorme pentru sistemul financiar, acordând, în același timp, o imensă influență Americii la nivel global. Acum, tot mai multe voci spun că această dominație monetară se apropie de sfârșit. Nu de aceeași părere sunt experții Grupului Carson, care susțin că rolul dominant al dolarului american, ca monedă de rezervă a lumii nu se va încheia prea curând.
Rolul dolarului american în economia globală nu s-a încheiat
Acordurile recente încheiate între China și Rusia, combinate cu tensiunile tot mai mari dintre aceste două state și SUA, au provocat speculații conform cărora dolarul american își va pierde supremația, în următorul deceniu. „Concurența geopolitică din ce în ce mai intensă dintre Washington și Beijing se va resimți, inevitabil, prin apariția unui regim valutar de rezervă global bipolar”, a declarat economistul Nouriel Roubini la începutul acestui an. Dar, după cum susține Sonu Varghese, expert la Carson Group, rolul dolarului american în economia globală nu se va încheia prea curând. ”Rolul dominant al dolarului american nu se va încheia prea curând, mai ales că nu există o alternativă bună”, a scris Varghese. Iată care sunt principalele trei motive pentru care dolarul american va rămâne de neclintit, în ciuda amenințărilor din partea unor monede globale, potrivit Carson Group.
1. „Lumea are încredere în SUA și, prin urmare, în dolarul american”
„SUA sunt una dintre cele mai bune piețe financiare din lume datorită dimensiunii economiei, puterii economiei americane, comerțului deschis și fluxurilor de capital, cu mai puține restricții decât multe alte țări și cu respectarea legii și a drepturilor de proprietate, cu o istorie îndelungată de aplicare a acestora”, a spus Varghese. „De aceea, în ciuda faptului că SUA reprezintă doar aproximativ 25% din economia mondială, aproximativ 60% din rezervele globale de valută sunt exprimate în dolari”, a spus Varghese. În timp ce, în 2000, dolarul american reprezenta 71% din rezervele de valută străină la nivel mondial, nivelul său actual, de 60%, este de trei ori mai mare decât cel al euro și de peste zece ori față de cel al yuanului și al lirei britanice.
2. „Dolarul american este dominant în comerțul și finanțele internaționale”
„Dolarul este cea mai populară metodă de schimb din lume când vine vorba de comerț, chiar și dincolo de America de Nord și de Sud. În afara Europei, unde euro este dominant în mod natural, mai mult de 70% din exporturi sunt facturate în dolari americani. Acest lucru nu se va schimba prea curând, mai ales cu un număr atât de mare de țări și companii implicate”, crede Varghese. „Efectele de rețea pot fi extrem de greu de eliminat. Nu va fi ușor să convingi oamenii din întreaga lume că trebuie să-și mute activele din dolar în altă monedă, cu atât mai mult să facă o schimbare fără niciun risc”, adaugă el.
3. „SUA sunt dispuse să mențină deficite comerciale masive”
Anul trecut, americanii au cumpărat mărfuri din alte țări în valoare de 3,3 trilioane de dolari. „Într-o lume ideală, acele state ar folosi acei dolari pentru a cumpăra produse fabricate în SUA, iar comerțul ar fi echilibrat”, a spus Varghese. Dar nu este cazul. În schimb, în 2022, statele au cumpărat mărfuri în valoare de doar 2,1 trilioane de dolari din America. Acesta este un deficit comercial mare, pe care SUA sunt dispuse să-l mențină, lăsând alte state să dețină sute de milioane dolari americani pe care trebuie să-i pună undeva.