Multe dintre aceste pierderi ar putea fi prevenite, însă utilizatorii, după ce achiziționează conținut digital, adesea nu iau măsurile necesare pentru a se asigura că acest conținut este securizat.
Utilizatorii pot pierde fișiere în diferite moduri: în cazul în care dispozitivele lor sunt pierdute sau furate, sau dacă devin victime ale infractorilor cibernetici. Aceştia din urmă ştiu că fișierele utilizatorilor sunt valoroase pentru ei, de aceea dezvoltă constant noi tipuri de malware care pot cripta datele de pe un hard disk și apoi cer o recompensă pentru returnarea lor.
Potrivit sondajului B2B International, pe parcursul anului trecut, 22% dintre respondenţii din Europa s-au confruntat cu un atac cibernetic. În același timp, peste 60% dintre victimele programelor malware care fie au deteriorat sau distrus date personale, au spus că nu au reuşit să recupereze integral fișierele respective. În aceeași perioadă, aproximativ 12% în dintre utilizatori s-au confruntat cu pierderea, furtul sau deteriorarea dispozitivului lor.
Studiile au arătat ca pierderile potenţiale, rezultate din pierderea de conținut multimedia (cu alte cuvinte, valoarea monetară a fișierelor care nu pot fi recuperate) este mai mare în rândul respondenților mai tineri, care descarcă în mod constant muzică și filme. De exemplu, respondenții din grupa de vârstă 16-24 de ani s-ar putea confrunta cu o pierdere medie de 670 dolari, pe când cei din grupul de 25-34 ani ar suporta o pierdere medie de 455 dolari, iar utilizatorii cu vârsta de peste 45 de ani ar pierde în medie 227 de dolari.
Când vine vorba despre valoarea datelor pierdute în diferite țări, locuitorii din China și Rusia au avut cele mai mari pierderi medii, de 816 dolari și, respectiv, 807 dolari per utilizator. Această cifră este mult mai mică în Europa (378 dolari) și în America de Nord (342 dolari).
Pentru a-şi proteja bunurile digitale, utilizatorii trebuie nu doar să-şi facă în mod regulat un back-up al datelor personale, ci, de asemenea, să îşi protejeze dispozitivele personale împotriva atacurilor malware concepute pentru a fura sau pentru a sustrage informaţii. Proprietarii de smartphone-uri și tablete ar trebui să utilizeze, de asemenea, instrumente suplimentare menite să ajute la localizarea dispozitivului pierdut sau să reducă daunele potenţiale ale furtului unui dispozitiv.
Astfel, Kaspersky Lab a creat Kaspersky Internet Security – Multi-Device, o soluție cuprinzătoare care oferă protecție maximă utilizatorului împotriva tuturor tipurilor de amenințări cibernetice.
Soluția include produse individuale de protecție a computerelor care rulează sistemele de operare Microsoft şi Mac, precum şi a smartphone-urilor și a tabletelor care rulează Android. Proprietarii de iPhone și iPad pot descărca aplicația gratuită Kaspersky Safe Browser, pentru a accesa în condiții de siguranță conținut web pe dispozitivele lor.
Pe lângă setul de tehnologii antivirus, fiecare produs integrat în Kaspersky Internet Security – Multi-Device include caracteristici speciale pentru o protecţie de încredere împotriva amenințărilor specifice dispozitivului. De exemplu, versiunea soluției concepute pentru a proteja PC-urile care rulează pe Windows include o funcție anti-blocare, care contracarează troienii de tip Blocker – programe malware care blochează accesul utilizatorilor la computer și cer o răscumpărare pentru a restabili accesul.
Versiunea produsului pentru smartphone-uri și tablete include funcții pentru a urmări de la distanță dispozitivul, pentru a activa un semnal mai puternic și a face fotografii ale presupusului hoț folosind camera dispozitivului, precum și o serie de alte caracteristici utile în cazul furtului sau pierderii unui dispozitiv.