Acum mai mult decât oricând, Washingtonul trebuie să remedieze golurile din poziția descurajantă a NATO din nord-estul Europei și să dea un semnal puternic al prezenței sale militare permanente în țările baltice.
Având în vedere că Departamentul Apărării cântărește dacă și cum să schimbe amprenta militară americană în străinătate, ar fi timpul ca această prezență în statele baltice să fie una durabilă, susține o analiză Defensenews.
Menținerea trupelor americane doar din când în când, mai ales în timp ce o prezență mai constantă a SUA prinde contur în Polonia, trimite mesajul greșit la momentul nepotrivit celor mai vulnerabili aliați ai NATO și președintelui Vladimir Putin.
După retragerea SUA din Afganistan și preocupările generate de credibilitatea americană, doar o prezență militară consistentă a SUA în fiecare dintre statele baltice poate convinge aliații că Washingtonul le ține spatele, potrivit Defensenews.
Semnal pentru Putin
În același timp, i-ar semnala lui Putin angajamentul american solid în NATO. Retragerea aparent grăbită și haotică a SUA din Afganistan a determinat unii aliați americani din Europa să pună la îndoială angajamentul Washingtonului față de NATO.
Legarea eșecului efortului de 20 de ani din Afganistan de scăderea credibilității americane în Europa pare absurdă. La urma urmei, Afganistanul este o țară cu care SUA nu împărtășește legături culturale sau istorice semnificative, un angajament de apărare reciprocă bazat pe tratate sau relații comerciale. În schimb, conexiunile culturale, istorice, demografice, de apărare, comerciale și de investiții ale Americii cu Europa sunt inegalabile.
Nu ar fi o exagerare să spunem că modul de viață american depinde de o relație strânsă și sigură cu Europa. Nu e același lucru în cazul Afganistanului.
Cu toate acestea, lipsa unei prezențe americane durabile în statele baltice nu are cum să dea bine. Este în special cazul Lituaniei, care se află la propriu și la figurat in prima linie a eforturilor occidentale împotriva autoritarismului rus și chinez.
Lituania, amenințată și de Moscova și de Minsk
Înconjurată în Marea Baltică de un vecin ostil, Belarus, și de teritoriul rus Kaliningrad, cea mai militarizată bucată de pământ din Europa, această țară relativ mic se confruntă cu amenințări supradimensionate. În ultimii ani, Rusia a crescut semnificativ numărul armelor convenționale și nucleare ofensive în exclava sa din Kaliningrad, care are o frontieră cu Lituania. Între timp, Belarusul a transformat migranții intr-o armă, trimițând mii de irakieni și africani subsaharieni peste graniță, în Lituania.
Presiunile Chinei
China a impus un embargo comercial împotriva Lituaniei și și-a retras ambasadorul de la Vilnius. Aceste mișcări au venit ca răspuns la decizia aparent inofensivă a Lituaniei de a permite Taiwanului să deschidă un post diplomatic la Vilnius. În plus, Lituania a fost supusă unor atacuri cibernetice majore atribuite atât Rusiei, cât și Chinei.
Prezența americană ar consolida securitatea din nord-estul Europei
O mică, dar permanentă prezență americană în Lituania ar consolida securitatea SUA și a aliaților din nord-estul Europei în trei moduri. În primul rând, ar indica în mod clar aliaților și adversarilor că suveranitatea lituaniană și integritatea teritorială sunt un interes vital american.
În al doilea rând, ar putea fi utilizată pentru a umple golurile din capacitățile de apărare lituaniene, în special în ceea ce privește antitancul, artileria, UAV-urile și războiul electronic. Și, în cele din urmă, ar oferi autorităților de la Vilnius încrederea de care au nevoie pentru a investi mai mult în operațiuni informatice avansate, de război electronic și de informare, permițându-i să răspundă la cele mai probabile atacuri din Rusia și China.
Principalele obiecții față de o prezență durabilă a SUA se referă la faptul că ar putea să încalce termenii unui acord din 1997 dintre NATO și Rusia sau că l-ar putea irita pe Putin, provocând o contra-reacțiune în spirală. Aceste preocupări sunt înă exagerate în raport cu beneficiile de securitate pe scară largă.