În consecință, trebuie să se acționeze acum pentru a decarboniza căldura industrială, dacă se vrea îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris.

Căldura industrială globală reprezintă 29% din consumul final de energie și este esențială pentru majoritatea proceselor industriale. Este aportul de energie care declanșează reacțiile chimice pentru a produce medicamente și produse de curățare. Este necesară la transformarea minereului în oțel și, în cele din urmă, în bunuri de consum precum mașinile, potrivit Euronews.

Este folosită și pentru pasteurizarea laptelui sau prepararea berii. Iar furnizarea de combustibil a fost dominată de cărbune, petrol și gaze naturale.

În timp ce factorii de decizie și corporațiile s-au concentrat pe ecologizarea aprovizionării cu energie a rețelelor globale de electricitate, ecologizarea aprovizionării cu energie a căldurii industriale a fost neglijată.

Înțelegerea dinamicii pieței pentru căldura industrială

În ciuda acestor impulsuri, există bariere semnificative care împiedică tranziția către surse de energie cu emisii scăzute de carbon. Acestea sunt în mare parte economice, combustibilii fosili fiind extrem de competitivi pe majoritatea piețelor.

De aceea, sunt necesare investiții semnificative pentru a sprijini implementarea surselor de combustibil cu emisii scăzute de carbon în toate procesele industriale. Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă estimează că ar fi nevoie de investiții în valoare de aproximativ 3,7 miliarde dolari pentru a realiza acest lucru până în 2050.

China, Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud și Marea Britanie sunt în fruntea clasamentului piețelor care oferă cele mai bune condiții, politici și disponibilitate a resurselor pentru a sprijini decarbonizarea. Din păcate, SUA și India, care reprezintă a doua și, respectiv, a treia cea mai mare parte a cererii de căldură industrială au fost considerate piețe mai puțin favorabile.

Între timp, decarbonizarea căldurii în Rusia, Arabia Saudită și Africa de Sud se dovedește a fi deosebit de dificilă.

Soluțiile tehnologice pentru decarbonizarea căldurii

Deși nu se poate spune că există un glonț de argint, există o gamă de tehnologii dintre care multe sunt disponibile. Acestea includ pompe de căldură la scară industrială, panouri solare termice, diverse forme de bioenergie și tehnologii de electrificare directă.

Pompele de căldură la scară industrială sunt una dintre cele mai eficiente soluții datorită eficienței lor operaționale mult mai mari. Dar și bioenergia este una dintre cele mai mari surse regenerabile de căldură folosite în prezent în industrie.

Novartis a ajuns la energie electrică 100% regenerabilă

Implementarea accelerată a producției de energie regenerabilă este la fel de esențială. Pentru a electrifica căldura industrială, pe lângă electrificarea transportului, rețelele electrice trebuie să devină mult mai mari și complet digitalizate, potrivind capacitatea de generare cu noile modele de cerere.

Compania de medicamente Novartis a ajuns deja în SUA la energie electrică 100% regenerabilă printr-un acord de achiziție virtuală de energie și este pe cale să realizeze același lucru pentru operațiunile europene până în anul 2023.