Tabără a prezentat mai multe cifre semnificative privitoare la recoltele obţinute, valabile la nivelul datei de 27 iulie. Astfel, la orz, faţă de 712.000 tone estimate sunt realizate 758.000 tone, respectiv cu 7% mai mult faţă producţia estimată.
La ovăz, producţia realizată este de 80.000 tone de pe 25% din suprafaţa cultivată, iar estimat pe întreaga suprafaţă a fost 300.000 tone, iar în privinţa rapiţei pentru ulei au fost realizate 748.000 tone, faţă de 646.000 tone estimat.
"Pentru orzoaica de toamnă au fost realizate 310.000 de tone pe 98% din suprafaţă, faţă de estimat pe toată suprafaţa 278.000 tone, iar la orzoaica de primăvară au fost realizate 155.000 tone de pe 43% din suprafaţă, faţă de 368.000 tone estimate pe întreaga suprafaţă’, a spus ministrul.
Valeriu Tabără a mai adăugat că producţia vegetală în câmp depăşeşte 10 miliarde de euro, iar din această producţie din fonduri europene şi de la bugetul de stat s-au cheltuit circa 3,4 miliarde de euro.
Ministerul Agriculturii este în plin proces de achitare către fermieri a plăţilor pentru agromediu, pentru zonele defavorizate, punctând faptul că anul trecut acest plăţi s-au făcut până în octombrie, iar în acest an ele vor fi finalizate la mijlocul lunii august.
Mai multe exporturi de produse agroalimentare
Ministrul a accentuat că România trebuia să fie exportator de produse agroalimentare şi nu importator. El a prezentat şi o situaţie a exporturilor, capitol la care România înregistrează plusuri la mai multe produse agroalimentare.
‘Exportul produselor alimentare la sfârșitul lunii aprilie 2011 se situează la 947 milioane de euro faţă de 610 milioane de euro în 2010, iar importurile au fost de 1.4 miliarde de euro,faţă de 1.16 milarde de euro. Soldul între export şi import este de 462 milioane de euro faţă de 565 milioane în 2010, ceea ce arată o scădere cu peste 100 milioane de euro la importuri”, a precizat ministrul Agriculturii.
Nu în ultimul rând, Tabără a mai spus că "în perioda următoare valoarea terenurilor agricole va creşte, având în vedere că ‘în acest an suprafaţa cultivată este cu 2 milioane de hectare mai mare decât în anii trecuţi", fapt datorat politicilor aplicate de Guvern.
După introducerea taxării inverse la cereale, MADR dorește să facă același lucru în privința legumelor și fructelor: "În momentul în care vom avea aprobarea Comisiei Europene, pentru că se notifică orice astfel de acţiune la Comisie, sunt convins că vom limita extrem de drastic problema importurilor, inclusiv la pepeni", a declarat Valeriu Tabără, răspunzând unei întrebări referitoare la situaţia producătorilor de pepeni de la Dăbuleni, care au rămas cu recoltele nevândute din cauza importurilor.