Cele mai căutate joburi în momentul de faţă sunt cele din domeniul IT. Cei mai căutaţi candidaţi sunt cei care pot ocupă posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java şi .Net. Visul oricărui programator pasionat este să lucreze pentru o companie precum Goole, Microsoft sau Facebook. În ţara noastră, este greu sau uşor să găseşti un programator bun şi pasionat?
„În domeniul IT lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în ultima perioadă în ceea ce priveşte dificultatea de a găsi personal specializat şi bine pregătit din punct de vedere tehnic. În acelaşi timp, asistăm la un simţ de responsabilitate destul de scăzut din partea candidaţilor implicaţi într-un proces de selecţie, aceştia tratând adesea în mod superficial şi neprofesionist invitaţia de a participa la interviu, fără a conştientiza că pe termen lung reputaţia lor pe piaţa muncii s-ar putea degrada şi ar putea fi dezavantajaţi. În continuare, ne confruntăm în procesul de recrutare cu deficit de candidaţi care sa deţină competente profesionale corespunzătoare standardelor ridicate stabilite de către companie pentru angajare”, a declarat Florentina Greger, HR Manager la Zitec, companie româneasca de software specializată în dezvoltarea de produse şi aplicaţii online medii şi complexe.
Potrivit lui Gheorghe Olteanu, director SAP Nearshore Center România, cea mai de întâlnită problemă în procesul de recrutare o reprezintă “înţelegerea de către candidat a modului de funcţionare a unei corporaţii, a poziţiei oferite în firmă şi orientarea în perspectiva carierei”.
“Rata de succes a identificării unui programator bun în România, este direct proporţională cu imaginea şi reputaţia de care se bucură organizaţia precum şi cu numărul şi eficienţa canalelor de recrutare utilizate”, este de părere Cornelius Brody, CEO şi fondator iQuest, compania care deţine centre de dezvoltare software la Cluj-Napoca, Sibiu şi Brasov, având sediul central la Frankfurt.
Cum păstrezi programatorii buni în firmă
Găsirea unui programator bun este doar o parte a problemei, păstrarea acestuia în firmă este partea mai grea. Cu această problemă se confruntă şi giganţii IT globali precum Google şi Microsoft, nu doar companiile locale. Astfel, Facebook, cea mai mare reţea socială, a “furat” în 2010 o mulţime de angajaţi de la Google, oferindu-le pachete salariale mai consistente.
“Retenţia angajaţilor depinde foarte mult de ceea ce oferă compania membrilor săi, fără a se rezuma la aspectele financiare. Este foarte important pentru aceştia mediul de lucru, diversitatea şi complexitatea din punct de vedere tehnic a proiectelor în care sunt implicaţi, oportunitatea de a se dezvolta profesional în cadrul echipei, iar nu în ultimul rând modul în care munca lor este apreciată. Dacă angajatorul acorda atenţie acestor aspecte, va reuşi să reţină mai usor angajaţii buni şi să consolideze echipa”, spune Florentina Greger.
Cum îi convinge SAP pe angajaţi să rămână în companie? “Condiţiile oferite, mediul de lucru şi şansa de a activa într-o corporaţie de renume mondial, lider în segmentul aplicaţiilor de business, acoperind structuri europene şi un nivel de disciplina ridicat îi motivează pe angajaţi să rămână”, afirmă Gheorghe Olteanu.
Cei de la iQuest se mândresc cu o rată de retenţie excelentă, iar secretul este că “este în cultura noastră să arătăm grijă şi respect faţă de fiecare coleg. Nu există o reţetă a fidelizarii de personal şi tocmai din acest motiv, putem spune că ne ajustăm permanent abordarea la cerinţele formate pe piaţa muncii. Toate acestea au dat roade de-a lungul timpului şi ne-au făcut să ne mandrim cu o rată de retenţie excelentă, afirmă Cornelius Brody.
Care sunt pretenţiile financiare
Salariul este un element foarte important atunci când se discută de angajaţii unei companii, iar de multe ori, pe lângă diferitele beneficii oferite de un angajator, salariul poate reprezenta o metodă de fidelizare a angajaţilor.
“În general, aşteptările salariale au ca punct de plecare veniturile obţinute până în prezent la care se adaugă o creştere de 20 – 30% percepută ca având rol motivator în luarea deciziei de schimbare a locului de muncă, sau sunt raportate la media salarială din piaţa de profil pentru o anumită poziţe. Pentru posturile pentru care am recrutat în ultima perioadă, aşteptările financiare ale candidaţilor implicaţi în procesul de selecţie au fost realiste, corelate cu nivelul de competenţe tehnice şi specificul proiectelor în care au fost implicaţi.
Pentru o poziţie de programator junior, un salariu minim se situează în jurul sumei de 600 euro. Un programator cu un nivel dezvoltat al competenţelor tehnice poate câştiga între 1.500 şi 1.800 euro”, precizează Florentina Greger.
Cornelius Brody nu a dorit să ofere cifre, rezumându-se să afirme că “pachetele noastre salariale se află în trend-urile pieţei la un nivel peste media industriei din România”.
La SAP, “salariul minim pe economie este respectat de la bun inceput, oferind o bursa de studii pe perioada de pregătire cam dublul acestei valori. După parcurgerea diferitelor etape de pregătire şi demonstrarea capacităţii de a contribui în viitor, salariile se diferenţiază şi se măresc consecutiv (2-3 etape), bineînţeles având şi un sistem de indicatori de performanţă care sunt urmăriţi atunci când se fac aceste evaluări”, potrivit lui Gheorghe Olteanu.