De ce este bine să mănânci cireșe înainte de culcare
De ce este bine să mănânci cireșe înainte de culcare. Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de somn. Spre deosebire de suplimentele comerciale de melatonină, care pot avea efecte secundare (dureri de cap, greață, vise ciudate și amețeală), cireșele nu prezintă astfel de riscuri.
Melatonina, polifenolii și antocianinele din cireșe au demonstrat efecte benefice asupra funcțiilor cerebrale, protejând celulele creierului de stresul oxidativ și contribuind la prevenirea diferitelor forme de demență.
De asemenea, antocianinele din cireșe au demonstrat capacitatea de a diminua celulele canceroase și de a stimula distrugerea acestora. Studiile au arătat că aceste compuși reduc ritmul de creștere a celulelor de cancer la colon.
Ce trebuie să mănânci pentru a dormi mai bine?
Este bine cunoscut faptul că alimentația poate influența totul, de la nivelul de energie până la funcția cognitivă. De asemenea, anumite alimente, consumate înainte de culcare, ne pot ajuta să dormim mai bine.
Un studiu recent sugerează că există o legătură între alimentație și calitatea somnului, evidențiind rolul important pe care fructele și legumele îl joacă în odihna noastră nocturnă.
Numărul de ore de somn necesare variază de la o persoană la alta. Potrivit unui studiu din 2023, durata somnului și ora la care ne culcăm ar putea chiar să ne prelungească viața. Echipa de cercetare din SUA a analizat date de la 170.000 de persoane din Sondajul Național de Sănătate.
Bărbații care respectau toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn aveau o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu aveau niciunul sau doar unul dintre aceste obiceiuri. Pentru femei, diferența era de 2,4 ani.
Pentru un somn odihnitor, există mai mulți factori care ar trebui luați în considerare.
Un nou studiu publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition sugerează o legătură între calitatea dietei și durata somnului, în special consumul de fructe și legume, potrivit Stylist.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Helsinki din Finlanda, Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare și Universitatea de Științe Aplicate din Turku, analizând obiceiurile de somn și nutriție ale mai mult de 5.000 de adulți finlandezi. Mai multe puteți citi aici.