Adevărul despre linte. Un studiu realizat de oamenii de știință din SUA a descoperit o legătură între consumul zilnic de linte zilnic și niveluri mai scăzute de colesterol, răspunsul la zahărul din sânge și gradul de inflamație la persoanele cu risc crescut de boli metabolice. Publicată în revista Nutrients, cercetarea a găsit o asocierea între consumul zilnic de linte, timp de 12 săptămâni, și scăderea colesterolului „rău”.
Lintea este bogată în fibre fermentabile, care au un rol în influențarea nivelului colesterolului și al zahărului din sânge. Deși este foarte mică, lintea este un aliment foarte nutritiv. De aceea, cercetătorii sunt interesați să afle ce se întâmplă în organism atunci când oamenii o consumă în mod regulat.
Cel mai recent studiu despre linte sugerează că poate avea beneficii pentru sănătate pentru persoanele cu risc crescut de boli metabolice, definite de autori ca având o circumferință mai mare a taliei și niveluri ridicate de trigliceride după masă.
Publicată în revista Nutrients, cercetarea a găsit o legătură între consumul zilnic de linte, timp de 12 săptămâni și scăderea colesterolului „rău” și a colesterolului total, a nivelului de zahăr din sânge după masă și inflamație, scrie Health.
Nivelurile ridicate de colesterol, zahăr din sânge și inflamație pot avea un rol semnificativ în bolile cardiovasculare, diabet și alte boli cronice.
Cum influențează lintea sănătatea metabolică
Leguminoasele se referă la linte și alte semințe comestibile de leguminoase uscate, cum ar fi fasolea, mazărea uscată și năutul.
Will Bulsiewicz, medic gastroenterolog din SUA, a declarat că studiul a fost limitat prin faptul că a inclus doar 38 de persoane și toate erau expuse unui risc crescut de boli metabolice.
Cu toate acestea, concluziile se aliniază concluziilor unor cercetări anterioare, a adăugat el.
Cercetătorii au remarcat că puține studii s-au concentrat asupra modului în care lintea influențează sănătatea metabolică.
De aceea, acum, oamenii de știință au conceput un studiu pe o durată de 12 săptămâni care a comparat impactul meselor pe bază de linte și carne asupra rezultatelor metabolice.
Cercetătorii au instruit jumătate dintre participanți să mănânce zilnic aproximativ trei sferturi de cană de linte, cantitate care depășește 1,5 căni săptămânale de leguminoase, recomandate de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite pentru adulții care consumă 2.000 de calorii zilnic. Restul participanților au mâncat, în loc de linte, carne de pui sau de curcan.
De asemenea, li s-au făcut analize de sânge și au completat sondaje despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate.
Grupul care a mâncat linte avea markeri metabolici mai scăzuți
Autorii studiului au descoperit că cei care au mâncat linte aveau markeri metabolici mai scăzuți. De asemenea, grupul care a mâncat linte nu părea să aibă probleme gastrointestinale mai severe; participanții din ambele grupuri au raportat fie niciun simptom, fie simptome ușoare.
„Rezultatele sugerează că, în general, consumul zilnic de linte poate fi util în scăderea colesterolului și a răspunsurilor glicemice și inflamatorii postprandiale, fără a provoca stres gastro-intestinal”, au scris autorii.
Medicul dietetician Wan Na Chun a subliniat că legătura dintre consumul de linte și markeri metabolici îmbunătățiți s-ar fi putut datora conținutului mai scăzut de sodiu și carbohidrați procesați. în mesele preparate.
„Modificările markerilor postprandiali și trigliceridelor pot reflecta modificările compoziționale ale mesei”, a spus ea.
Lintea este o sursă bogată de saponine, compuși bioactivi legați de scăderea nivelului de colesterol. Capacitatea lor de a reduce inflamația s-ar putea datora polifenolilor, compuși vegetali cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii.