De ce este China atât de „generoasă” cu africanii?

Continentul african a început să prezinte un mare interes pentru puternicii lumii. Dacă de curând au început să apară informaţii despre modul în care americanii încearcă să pătrundă cât mai mult în Africa prin "sprijinul" oferit în agricultură, acum vedem modul în care China se implică în "dezvoltarea" acestui continent. Beijingul a profitat de cel de-al patrulea summit China - Africa pentru a încerca să îndepărteze ideea că prezenţa Chinei pe acest continent are în

Continentul african a început să prezinte un mare interes pentru puternicii lumii. Dacă de curând au început să apară informaţii despre modul în care americanii încearcă să pătrundă cât mai mult în Africa prin „sprijinul” oferit în agricultură, acum vedem modul în care China se implică în „dezvoltarea” acestui continent.

Beijingul a profitat de cel de-al patrulea summit China – Africa pentru a încerca să îndepărteze ideea că prezenţa Chinei pe acest continent are în spate gânduri necurate.

Zece miliarde de dolari pentru Africa în doar 3 ani. După ce a fost cel mai mare beneficiar al suportului adus de Banca Mondială, China începe să joace rolul bunului samarinean.

În 2006, China a promis că îşi va dubla sprijinul penru Africa în decurs de 3 ani. 10 miliarde de dolari reprezintă o sumă de 10 ori mai mare decât ajutorul acordat Africii de către China în perioada 1980-2005.

China acordă ajutor sub trei forme: subvenţii, împrumuturi nerambursabile şi împrumuturi sub formă de concesiune acordate de banca Exim, organul de împrumut al guvernului chnez, care este susţinută de Ministerul chinez al Comerţului.

Cu 10 miliarde de dolari daţi în decurs de 3 ani, China rămâne totuşi sub Statele Unite, care au promis ca vor da 9 miliarde de dolari în 2010, şi UE care va da 20 de miliarde.

Care este motivul acestei generozităţi? „Prietenia între popoare”, spune premierul chinez, Wen Jiabao, însă unii analişti consideră că Beijingul urmăreşte de fapt protejarea securităţii sale energetice, mai ales că, în ritmul de creştere economică pe care îl are la momentul actual, China are nevoie de diversificarea surselor de aprovizionare. Aşadar, nu e întâmplător faptul că 2 treimi din ajutoarele chinezilor pentru Africa se duc în regiunile subsahariene, unde se găseşte un mare număr de resurse petroliere şi miniere.

Şosele contra petrol

Sprijinirea şi dezvoltarea comercială a Africii, un alt motiv pentru care China „militează”. Investiţiile directe chineze pe acest continent au crescut de 20 de ori în 5 ani, iar schimburile comerciale au înregistrat o creştere de 10 ori.

De cele mai multe ori, este vorba despre companii chineze prezente pe pământ african. Majoritatea proiectelor pe infrastructură au prevăzute în contract clauze care cer ca antreprenorul şi echipamentele utilizate să fie chinezeşti.

În Angola, de exemplu, fondurile nu sunt date direct ţării. Guvernul chinez mandatează o companie de construcţii chinezească pentru realizarea unui proiect de infrastructură. În contrapartidă, o altă companie, tot din China, va primi un drept de foraj petrolier sau concesiune minieră. 

De asemenea, marile proiecte de infrastructură fac parte din contracte globale care prevăd achiziţia de resurse naturale de către firmele chineze.

Companii precum China Complete Plant Import and Export Corporation (COMPLANT) au fost autorixate de către guvernul de la Beijing să gestioneze fondurile care merg în Africa.

În altă ordine de idei, africanilor le place modelul de sprijin al chinezilor pentru că, spre deosebire de statele occidentale, China nu pare că vrea să impună modele sau valori proprii.

SURSA: „Le Temps”

DETALII:
Citeşte şi Cum invadează americanii Africa