Şeful FED, Jerome Powell, explică de ce actuala criză este diferită de Marea Depresiune şi de ce revenirea va fi mult mai rapidă, în ciuda şomajului ridicat şi a unei recesiuni profunde.
Criza economică provocată de pandemie prezintă „diferenţe fundamentale” faţă de Marea Depresiune, iar creşterea ar trebui să se reia mai rapid în ciuda şomajului foarte ridicat şi a unei recesiuni profunde, a declarat duminică şeful Băncii centrale americane Jerome Powell, citat de France Presse.
„Nu cred deloc că acesta să fie un rezultat probabil”, a spus Powell într-un interviu la CBS în legătură cu o Mare Depresiune ca cea din anii 1930, citând o economie înfloritoare înainte de pandemie, bănci solide şi un răspuns adecvat din partea autorităţilor.
Cu toate acestea, el consideră că este probabil un vârf al ratei şomajului la 20 sau 25% şi că scăderea PIB-ului în trimestrul doi în Statele Unite va fi „uşor la 20-30%”.
Ce condiţie trebuie îndeplinită pentru ca economia SUA să poată fi repornită?
Însă, dincolo de indicatorii economici pe care Banca centrală îi întocmeşte şi încearcă să-i anticipeze, Powell a subliniat că trebuie mai ales controlată pandemia, în absenţa unui vaccin sau tratament dovedit terapeutic. Dezbaterea face ravagii în Statele Unite între susţinătorii unei redeschideri rapide a economiei şi cei ai unei deschideri lente şi motivate pentru evitarea unui al doilea val de infecţii, scrie Agerpres.
„Ştiţi, în acest moment contează cel mai mult indicatorii medicali. Răspândirea virusului. Toate lucrurile care-i sunt asociate” precum măsurile de distanţare socială, a explicat Powell.
Pentru Powell, aceasta este o condiţie sine-qua-non ca economia să fie repornită şi „credem că ar putea fi cazul celui de-al treilea trimestru”.