Google oferă un set de instrumente pentru webmasteri și dezvoltatori, pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-urilor web și activitatea acestora: Google PageSpeed Insights (PSI). 

Scorul Google PageSpeed Insights

Acest instrument are rol în măsurarea și îmbunătățirea performanței site-ului dvs. pe dispozitive mobile, cât și pe desktop. Obținerea unui scor bun la PageSpeed Insights pe mobil poate fi mai complicată decât obținerea lui pe desktop, deoarece conexiunea la mobil este mai lentă.

Instrumentul PageSpeed Insights:

  • Este fiabil și precis, spune ce performanță are un site, dar nu poate reflecta cât de rapid este acesta
  • Arată experiența generală a utilizatorilor pe site-ul dvs. și modul în care aceștia interacționează cu site-ul
  • Prin datele oferite despre o pagină arată problemele de performanță, care sunt colectate într-un mediu sigur și controlat
  • Ia informațiile din raportul Chrome User Experience (care reprezintă experiența utilizatorului în Chrome).

Din mai 2020, PageSpeed Insights a început să folosească Lighthouse 6.0 pentru a colecta datele despre o pagină, pentru a analiza URL-ul dat și a genera un raport de performanță al paginii. Acest instrument dezvoltat de Google se concentrează îndeosebi pe aplicații web și site-uri pe mobil, în plus oferă și informații utile care pot ajuta la îmbunătățirea activității oricărui site. El poate rula pe orice pagină web și realiza revizuiri de accesibilitate, performanță, SEO și altele. 

Dezvoltatorii și webmasterii pot urma și recomandările PageSpeed Insights cu privire la îmbunătățirea scorului, însă asta nu va face întotdeauna site-ul mai rapid. De exemplu, dacă se elimină JavaScript (asta ar putea fi o recomandare) scorul PageSpeed Insights se va îmbunătăți, însă timpul de încărcare nu se va schimba neapărat. 

Acest scor este important și pentru performanța SEO. Scorul PageSpeed Insights reflectă performanța astfel:

  • Dacă este de 90 (verde) sau chiar mai mare, atunci este un scor bun 
  • Dacă este de 50-90 (portocaliu), atunci este un scor care trebuie îmbunătățit 
  • Dacă este sub 50 (roșu), atunci este slab și are nevoie de îmbunătățire. 

Viteza de încărcare

V-ați gândit ce șanse poate avea site-ul dvs. sau cum se descarcă în lumea reală, dacă nu vă îmbunătățiți viteza paginii și clasamentul SEO? Din cauza timpilor de încărcare lentă este posibil ca să pierdeți jumătate din trafic peste noapte, sau să pierdeți foarte mulți utilizatori și conversii. 

Viteza paginii are un rol foarte important mai ales în vânzări. Fără îndoială, utilizatorii nu vor avea prea multă răbdare și deci nu vor aștepta prea mult ca pagina unui site să se încarce. 

În prezent, o sarcină importantă a unui specialist în optimizarea paginilor web (SEO) este și creșterea vitezei de încărcare a site-ului. Acesta va folosi diverse instrumente pentru a îmbunătăți viteza paginii și clasamentul SEO.

Pentru a vă crește viteza paginii, vă sugerăm să țineți cont de câteva aspecte: 

  • Să alegeți servicii de web hosting foarte bune
  • Să folosiți fișiere CSS, JavaScript și HTML dimensionate corespunzător, să eliminați redirecționările inutile către o altă pagină, să folosiți Browser Caching (anumite elemente vor fi stocate în cache-ul utilizatorului) 
  • Să optimizați materialele video și imaginile 
  • Să folosiți rețele de distribuție de conținut, CDN-uri, dar și Above-the-fold Content

Raportul PageSpeed Insights vă oferă următoarele informații:

  • Scorul de viteză care vă va spune dacă pagina dvs. se încarcă la o viteză lentă, medie sau rapidă
  • Statistica paginilor (sau Page Stats) care vă poate spune dacă paginile sunt mai rapide
  • Scorul de optimizare care vă ajută să vedeți capacitatea de performanță a paginii web; acesta poate fi la categoria slabă, medie sau bună
  • Recomandări de optimizare pe care le puteți aplica pe pagina site-ului dvs. 

Impactul performanței tehnice asupra SEO

Scorul Google PageSpeed ​​este relevant și pentru performanța SEO. Dacă scorul PageSpeed Insights nu este bun, valorile Core Web Vitals (esențiale pentru experiențele web) nu vor fi bune și site-ul va pierde din perspectiva SEO. Scorul Core Web Vitals este 55% din scorul PageSpeed. Prin urmare, trebuie să vă îmbunătățiți scorul Core Web Vitals, dar și timpul de încărcare. 

Performanța pe mobil poate fi îmbunătățită și prin redimensionarea corectă a imaginilor, dar și prin optimizarea dimensiunilor acestora. În cazul în care conexiunea dvs. este rea, atunci optimizarea imaginilor are de suferit.  

Optimizarea acestui scor pe platformele de e-commerce sau CMS produce, de cele mai multe ori, reale bătăi de cap, întrucât anumite funcționalități ale modulelor pot fi afectate de către sugestiile oferite de Google. Din acest motiv, este deseori nevoie să se recurgă la specialiști. 

Scorul Google PageSpeed Insights poate fi garantat contractual, numai în cazul în care se apelează la o firmă serioasă. Ex. dacă semnați un contract pentru servicii de creare site web prin SCDesign.ro, puteți stabili împreună cu consultantul scorul care urmează să fie atins.