De ce este indicat să curățați mereu grătarul cu o ceapă? S-a aflat secretul

Sursa: Dreamstime

A început sezonul grătarelor la iarbă verde sau în propria curte. Fumul, mirosul inconfundabil de cărbune și carnea care sfârâie pe grătar nu pot fi înlocuite cu nimic.

Tehnica preparării cărnii la grătar nu este deloc simplă. Există însă o problemă și mai mare care dă bătăi de cap multora: curățarea grătarului înainte de a arunca pe el produsele. Există însă câteva trucuri pentru a duce la îndeplinire această misiune.

O curățare perfectă a grătarului se face cu un ingredient pe care toți îl avem la îndemână.

Există două moduri de a face acest lucru și ambele încep prin a tăia o ceapă în jumătate. Cel mai simplu și non-toxic mod de a curăța un gratar murdar este ștergerea lui cu o ceapă.

Va trebui totuși să vă asigurați că grătarul este pornit când faceți acest lucru, deoarece căldura activează puterea naturală de curățare a cepei. În plus, folosirea cepei cu ajutorul unei furculițe lungi pentru grătar va permite mai multă libertate de mișcare și decât un clește.

După ce grătarul a început să încingă suficient de mult cât să putem pune pe el frigăruile, tot ce trebuie să faceți este să frecați suprafața tăiată a cepei de-a lungul grilelor Orice rest rămas pe grătar ar trebui să se desprindă imediat, notează Today. 

În plus, uleiurile naturale din ceapă vor forma un strat protector și vor adăuga mai multă savoare preparatelor de pe grătar.

De ce ceapa este mai bună decât periile de sârmă

„O alternativă la utilizarea tradiționalelor perii de sârmă (care ar putea lăsa fire mici și bucăți de metal pe grătar) este frecarea acestuia cu o jumătate de ceapă decojită”, spune bucătarul Meghan Day .

”Lăsați grătarul să se încingă până la o temperatură ridicată. Înțepați o jumătate de ceapă cu o furculiță și frecați cu partea zemoasă de-a lungul grătarului. Enzimele din ceapă se vor elibera și vor produce abur pentru a îndepărta resturile carbonizate”, explică bucătarul.

Ceapa are și proprietăți antibacteriene naturale

Ceapa are și proprietăți antibacteriene naturale. Studiile au dovedit că poate ucide bacteriile E. coli, Helicobacter pylori și salmonella. Compusii din ceapă care conțin sulf și quecetină lucrează impreuna pentru a combate bacteriile. Extractele de ceapă s-au dovedit active împotriva unor patogeni comuni care provoacă ulcerul.

Cercetătorii au descoperit că ceapa are o acțiune antibacteriană puternică și împotriva streptococilor și a altor microbi. Aceștia sustin că cel mai puternic efect antibacterian l-a avut ceapa crudă, proaspat tăiată.

O altă soluție pentru curățarea grătarului este oțetul. Se pune oțet obișnuit într-o sticlă cu pulverizator și se pulverizează pe tot grătarul. Apoi se ia o folie de aluminiu și se folosește ca o perie pentru a răzui murdăria.

Experții avertizează asupra pericolului reprezentat de periile de grătar. Acestea au cauzat aproximativ 1.698 de vizite la camera de urgență a spitalelor din SUA între 2002 și 2014, potrivit unui studiu publicat în 2016 în revista Otolaryngology-Head and Neck Surgery. De aceea, dacă nu folosiți ceapa și rămâneți la perie, înlocuiți-o în mod regulat!