De ce este mai probabil să răcești iarna?
De ce răzim iarna? Acest lucru se datorează modului în care virușii se transmit de la o persoană la alta, cum ar fi prin picăturile din aer eliberate atunci când persoanele infectate strănută, vorbesc sau tușesc. Persoanele se pot infecta și atunci când ating suprafețe sau obiecte contaminate și apoi își ating gura, nasul sau ochii.
În timpul iernii, petrecem de obicei mai mult timp în interior, ceea ce înseamnă că petrecem mai mult timp aproape de alte persoane, potențial în locuri cu ventilație deficitară. Acest lucru face ca virusurile să fie mai susceptibile de a se răspândi în rândul populației. Oamenii de știință au demonstrat că există mecanisme biologice distincte care explică de ce ne răcim mai mult pe vreme rece – și acestea sunt legate de temperatura și umiditatea aerului.
Celulele epiteliale care căptușesc nasul reprezintă prima linie de apărare împotriva virușilor inhalați din aer. De obicei, acestea sporesc secreția de saci mici, plini cu lichid, numiți vezicule extracelulare, care ajută la absorbția particulelor virale înainte ca acestea să poată invada restul corpului. Cu toate acestea, acest sistem deraiază pe vreme rece, deoarece temperatura din interiorul nasului scade de la 37 la 32 de grade Celsius, ceea ce face ca virusurile respiratorii să își dubleze efectiv capacitatea de replicare, scrie livescience.com.
Centurile, precum măștile, pot fi benefice din două motive principale
În primul rând, acestea scad cantitatea de particule virale care pot intra în nas și, în al doilea rând, păstrează o pernă de aer cald în fața feței, care ajută la menținerea celulelor epiteliale nazale care funcționează cât mai bine. Un alt factor care poate afecta modul în care organismul răspunde la viruși în timpul iernii este umiditatea, deoarece aerul din interiorul locuințelor noastre tinde să fie mai uscat decât de obicei în acest sezon. În condiții de uscăciune, celulele imunitare din tractul respirator secretă, de asemenea, mai puține substanțe chimice, numite interferoni, care ajută la prevenirea replicării virușilor.
În concluzie, menținerea umidificării locuințelor, birourilor, spitalelor și școlilor în timpul iernii poate fi esențială pentru păstrarea intactă a apărării imunitare a tractului respirator. Nivelul ideal este între 40% și 60% umiditate relativă în interior.