Busuiocul este un ingredient versatil, care conferă o aromă aparte preparatelor culinare. Această plantă a câștigat teren și în bucătăria românească și tot mai mulți oameni o cultivă în gradină sau în ghiveci.
Adăugat la paste, pizza și în salate, busuiocul aduce savoare acestor preparate. De asemenea, busuiocul are și numeroase beneficii pentru organism, ajutând la întărirea sistemului imunitar.
O tufă de busuioc în ghiveci se adaptează bine oricărui mediu, având nevoie de căldură și de un loc bine luminat, macar câteva ore pe zi.
Busuiocul rezistă oricăror condiții dacă este bine udat și daca are un pământ bun
Busuiocul în ghiveci rezistă oricăror condiții dacă este bine udat și daca are un pământ bun. Busuiocul crește inițial din tulpina sa centrală. Dacă tăiați inflorescențele, aceasta va forța planta să se ramifice, făcând mai multe frunze verzi. Realizarea în mod constant a acestui proces va avea ca rezultat creșterea unor frunze sănătoase pe tot parcursul sezonului.
Deși poate fi cultivat și în aer liber, busuiocul poate fi cultivat și în interior, în bucătărie, potrivit Gardeningetc.
Busuiocul se înmulțește prin semințe. Acestea ar trebui semănate în lunile martie, aprilie. Busuiocul este sensibil la frig și de aceea trebuie protejat. Expertul Jo Lambell spune că busuiocul în ghiveci este mai rentabil, deoarece tufele de busuioc nu fac față gerului iernii.
Tăierea tulpinii principale va ajuta planta să crească mai mult
Busuiocul trebuie plantat într-un ghiveci de 15-30 cm, prevăzut cu orificiu pentru drenaj. Nu e nevoie decât de cîteva semințe, iar distanța dintre ele ar trebui să fie de aproximativ 4 cm. Potrivit lui Lambell, în loc să tăiați doar frunzele plantei, tăiați tulpina principală complet, aproximativ un sfert de cm deasupra nodurilor, nu dedesubt.
Acest lucru va permite ramurilor mai mici să crească din noduri. Apoi puteți lua frunze din tulpina pe care ați îndepărtat-o, fără a provoca stres plantei.
”Luați întotdeauna frunze din partea de sus a plantei, nu din partea de jos. Tăierea tulpinii principale va ajuta planta să crească mai mult, făcând-o mai stufoasă”, sfătuiește el.
Dacă cultivați busuioc în ghiveci, pentru a-l consuma proaspăt, nu este recomandată folosirea unor îngrășăminte chimice, ci a îngrășămintelor naturale – cojile de ou sau frunze uscate.
Deşi a ajuns să fie folosit mai ales în bucătărie, busuiocul este cunoscut şi pentru proprietăţile sale magice. Se spune că un ghiveci cu busuioc în bucătărie poate avea mai multe întrebuințări și aduce și o energie pozitivă.
La ce este bun busuiocul
Busuiocul ajută la întărirea sistemului imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind organismul. Pulberea de busuioc are actiune energizantă și antidepresivă, echilibrând starea psihică și emoțională.
Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant și tonic. Ceaiul este recomandat persoanelor care suferă de migrene pe fond nervos, colici, gastrită și ulcer gastric, bronșită, gripă sau probleme cardiovasculare.
Siropul de busuioc este recomandat persoanelor care suferă de boli gastrice, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie. Tinctura de busuioc este recomandată în caz de depresie, migrenă, gastrită, colită și ulcer.