Prețurile petrolului și cărbunelui au crescut în ultimele săptămâni. Prețul petrolului brut a trecut deja de 80 de dolari pe baril. Prețurile cărbunelui sunt aproape de cele mai mari din ultimii 13 ani.
Lupta pentru stocuri de gaze naturale și cărbune a făcut ca prețurile să crească
Prețurile la combustibil au răspuns la o creștere accentuată a cererii de energie în China, Europa și în alte părți ale lumii, după deschiderea economiilor, blocaje multiple și restricții prelungite privind circulația persoanelor. Lupta nebunească de a depozita stocuri de gaze naturale și cărbune a făcut ca prețurile să crească.
Nevoia Chinei de energie electrică a crescut ca urmare a creșterii rapide a producției în fabricile de smartphone-uri, electrocasnice și alte produse manufacturate, scrie Moneycontrol.com.
Consecințele crizei energetice sunt deja aici
Consecințele crizei energetice sunt deja aici. Primii care au încetinit operațiunile în Europa au fost producătorii de îngrășăminte.
Între timp, în China, furnizorii de energie electrică raționalizează aprovizionarea fabricilor, ducând la o reducere a producției. Și nimeni nu știe ce se va întâmpla la iarnă.
De ce a crescut cererea de gaze naturale
Națiunile din întreaga lume sunt angajate să reducă emisiile de carbon. China s-a angajat să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Pentru a-și reduce emisiile, trebuie să renunțe la cărbune, să reducă consumul altor combustibili fosili murdari și să adopte energie mai curată, cum ar fi gazele naturale și sursele regenerabile de energie.
Obiectivele pe care le-a fixat China ar fi escaladat actuala criză energetică din țara în care două treimi din energia electrică a fost generată din arderea cărbunelui.
O vară mai caldă decât de obicei a agravat criza energetică
Dar doar deficitul de gaze naturale provoacă actuala criză energetică? Se pare că nu. Producția mai mică de la centralele hidroelectrice din regiunile sudice ale Chinei și scăderea producției turbinelor eoliene din Europa au agravat criza energetică.
O vară mai caldă decât de obicei a secat rezervoarele din provincia Yunnan din sudul Chinei, afectând generarea de energie electrică. În Europa, producția turbinelor eoliene a fost afectată de vremea calmă.
Odată cu cererea care depășește oferta, prețurile vor rămâne mari în această iarnă
La nivel global, producția de exploatare a cărbunelui a fost afectată de ploile abundente din Indonezia și Columbia.
În paralel, lipsa forței de muncă provocată de pandemie a afectat producția. Odată cu cererea care depășește oferta, este posibil ca prețurile să rămână mari în această iarnă.
Rusia, suspectată că manipulează prețul gazelor naturale
Aprovizionarea cu combustibil va fi o bătălie dură în lunile de iarnă, când cererea de energie crește în Europa și în țările din Asia de Nord. Concurența între state pentru procurarea combustibilului și tactica redirecționării navelor care transportă gaze naturale lichefiate și cărbune au dus, de asemenea, la prețuri mai mari.
Țările europene suspectează Rusia că manipulează prețul gazelor naturale prin sufocarea aprovizionărilor livrate către continent. Rusia este un producător major de gaze naturale și un furnizor important pentru Europa.