Un proiect de colaborare internațional încearcă să afle dacă anumite caracteristici genetice specifice pot fi explicația la această rezistență a unor oameni în fața infecției cu SARS-CoV-2.
Proiectul se numește ”COVID Human Genetic Effort”, iar scopul său este de a înțelege de ce unii oameni par complet imuni la acest nou virus, în timp ce alții suferă forme foarte severe ale bolii.
Anumite caracteristici genetice ar putea explica de ce unii oameni par să reziste infecției cu SARS-CoV-2
Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale SARS-CoV-2, noul coronavirus responsabil pentru această pandemie globală, este cât de imprevizibile sunt efectele lui, de la o persoană la alta.
Cercetătorii și-au creat deja o imagine despre persoanele cele mai expuse riscului de a face o formă severă a bolii. Dar există și cazuri ale unor oameni tineri și perfect sănătoși al căror organism nu a rezistat în fața COVID-19. În plus, există cazuri ale unor cupluri în care un membru a suferit o formă severă de COVID-19, în timp ce celălalt nu a avut nici măcar un simptom, potrivit New Atlas.
Unii cercetători sunt de părere că anumite caracteristici genetice unice ar putea explica de ce unii oameni par să reziste infecției cu SARS-CoV-2, în ciuda expunerii la virus. Dar o identificare a persoanelor cu potențială imunitate genetică la COVID-19 este dificilă.
De aceea, cercetătorii se bazează acum pe depistarea persoanelor care, probabil, ar fi putut fi expuse virusului, dar nu au prezentat semne de boală.
Ce sunt ”cuplurile discordante”
Cunoscute sub numele de ”cupluri discordante”, acestea sunt cele în care un membru este simptomatic, în timp ce celălalt nu doar că e asimptomatic, ci este confimat negativ printr-un test PCR.
Un nou articol de perspectivă publicat în revista Nature Immunology propune o strategie pentru „identificarea, recrutarea și analizarea genetică a persoanelor care sunt rezistente în mod natural la infecția cu SARS-CoV-2”.
Rezistența genetică la infecția cu HIV a condus la dezvoltarea de noi terapii
Articolul, semnat de zeci de cercetători implicați în ”COVID Human Genetic Effort”, susține că cercetări anterioare privind rezistența genetică la infecția cu HIV au condus la dezvoltarea de noi terapii semnificative, așa că am putea crede că acest lucru ar putea fi posibil și în cazul COVID- 19.
„Niciun medicament eficient împotriva COVID-19 nu a fost descoperit de la începutul pandemiei”, scriu cercetătorii în articol. „Lecțiile învățate din experiența anterioară ne-ar putea ghida către astfel de tratamente specifice pentru COVID-19”, afirmă aceștia.
Variante de gene legate de o anumită activitate a celulelor imune
Un studiu preliminar raportează concluziile inițiale după analizarea a 86 de ”cupluri discordante”. Descoperirile sugerează că este posibil să nu existe o singură variantă de genă care să confere rezistență la COVID-19, ci mai multe variante de gene legate de o anumită activitate a celulelor imune.
Proiectul este în faza de derulare și la el s-au înscris deja peste 400 de persoane. Oricine este interesat să participe la proiect se poate implica prin intermediul site-ului COVID Human Genetic Effort, notează New Atlas.