De ce experții spun că aceste alegeri din SUA ar putea fi ultima șansă de a limita daunele climatice

alegeri SUA

SURSA FOTO: Dreamstime

De ce experții spun că aceste alegeri din SUA ar putea fi ultima șansă de a limita daunele climatice. Pentru alegătorii din SUA, care își vor alege pe 5 noiembrie președintele, schimbările climatice nu sunt problema numărul unu. În schimb, avortul, imigrația și economia sunt probleme nevralgice, pe care oamenii le iau în calcul când aleg un anumit candidat, fie că este fostul președinte Donald Trump, vicepreședintele Kamala Harris sau oricare altul.

De ce experții spun că aceste alegeri din SUA ar putea fi ultima șansă de a limita daunele climatice

De ce experții spun că aceste alegeri din SUA ar putea fi ultima șansă de a limita daunele climatice? Pentru alegătorii din SUA, care își vor alege pe 5 noiembrie președintele, schimbările climatice nu sunt problema numărul unu. În schimb, avortul, imigrația și economia sunt probleme nevralgice, pe care oamenii le iau în calcul când aleg un anumit candidat, fie că este fostul președinte Donald Trump, vicepreședintele Kamala Harris sau oricare altul.

Publicația Salon susține că, din cauza modului în care funcționează alegerile în Statele Unite, câștigătorul scrutinului va da tonul, pentru următorii patru ani, politicii climatice. Iar experții reamintesc în mod repetat că timpul se scurge când vine vorba de acțiuni semnificative care pot reduce cele mai grave rezultate ale schimbărilor climatice. Mulți au avertizat trăim un „holocaust biologic”, care va duce la „sinuciderea universală”.

„Trump pune în pericol supraîncălzirea planetei”

Experții citați de „Salon” au căzut de acord asupra unui lucru: aceste alegeri reprezintă un moement critic pentru planetă. Ei susțin că, având în vedere derapajele sale în materie de mediu, este clar că, dacă republicanul Trump câștigă, va fi foarte dificilă reducerea emisiilor de la combustibili fosili.

„Dacă Trump câștigă va face tot posibilul pentru a accelera supraîncălzirea planetei, un fenomen ireversibil”, spune dr. Peter Kalmus, climatolog NASA.

„Trump nu este în contact cu realitatea de pe planeta Pământ”, adaugă el.

„Dacă Trump câștigă, se va face foarte puțin”, susține și dr. Mark Serreze, director al Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC).

Dr. Kevin Trenberth, savant la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică, a lucrat pentru Programul Mondial de Cercetare a Climei (WCRP) și a publicat peste 600 de articole despre climatologie, a declarat:

„Există indicii că Trump ar fi un dezastru major pentru tot ce înseamnă combaterea schimbărilor climatice și orice altceva care necesită diplomație internațională.”

El a adăugat că „nu este clar dacă Harris va putea salva ceva, dar este cu mult mai bună decât Trump”.

Harris, opțiunea mai puțin rea

Este ușor de înțeles de ce Harris poate fi privită ca opțiunea mai puțin rea în ceea ce privește schimbările climatice. Deși planul candidatei democrate include reglementări privind emisiile și subvenționarea energiei curate, Harris sprijină combustibilii fosili și fracturarea hidraulică și va continua politicile privind schimbările climatice adoptate de Legea de reducere a inflației (IRA).

Harris a fost destul de evazivă cu privire la planurile privind schimbările climatice, nemenționând problema în planul economic de 82 de pagini și făcând doar o scurtă aluzie la ea în discursul de acceptare a candidaturii.

Problema nu este o concepție greșită, ci dezinformarea

În schimb, Trump a retras SUA din acordul climatic de la Paris, a anulat peste o sută de reguli de mediu și a extins forarea combustibililor fosili.

Dacă va fi reales, promite că va inversa politicile Biden privind schimbările climatice (inclusiv scoaterea Americii din Acordul de la Paris) și va promova de Proiectul 2025, un plan de politică pentru următoarea administrație republicană, scris în mare parte de foști angajați ai lui Trump. Proiectul 2025 se angajează să desființeze Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și să politizeze Agenția pentru Protecția Mediului.

În general, este de așteptat ca Trump să-și continue practica din primul mandat, de a elimina referințele la schimbările climatice cauzate de oameni din documentele și politicile guvernamentale și să le înlocuiască cu dezinformări.

„Problema nu este o concepție greșită, ci dezinformarea”, declată Serreze, dând ca exemplu afirmațiile false conform cărora „schimbările climatice sunt o farsă”.

Schimbările climatice sunt cauzate în principal de activitatea umană, în special de cea implicată în utilizarea excesivă a combustibililor fosili. De la fermele industriale și industriile energetice până la pădurile pe care le distrug și mașinile pe care le conduc, oamenii se angajează într-o serie de activități care emit gaze cu efect de seră, care captează căldura și provoacă încălzirea forțată a Pământului.

Cea mai mare problemă pentru schimbările climatice o reprezintă războaiele

Există cel puțin o practică, susținută de ambii candidați, care contribuie la aceste gaze cu efect de seră; războiul.

„Cea mai mare problemă pentru schimbările climatice o reprezintă războaiele și conflictele din întreaga lume”, a spus Trenberth, amintind conflictele din Ucraina, Gaza, Iran, Sudan și Coreea de Nord.

„Războaiele sunt foarte dăunătoare pentru mediu, pe lângă toate celelalte aspecte nocive”, a subliniat el.

Chiar dacă America va înceta să mai finanțeze campanii militare din Europa către Orientul Mijlociu, climatologul Michael E. Mann consideră că e mai mult decât necesar ca umanitatea să se rupă de combustibilii fosili.

„Este destul de simplu: trebuie să renunțăm la combustibilii fosili cât mai repede posibil”, a spus Mann.

„E greu de crezut că se va întâmpla asta în cazul unei victorii a lui Trump, motiv pentru care am mai spus și voi repeta: un al doilea mandat al lui Trump va însemna sfârșiul unei acțiuni semnificative în ceea ce privește schimbările climatice”, a avertizat el.