Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite preparate de români. Fie că o servim pe post de garnitură sau că o folosim în alte rețete, precum sarmalele, varza murată este nelipsită pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece!
Însă existe momente în care, după ce am muncit pe brânci pentru a o pregăti, nu ne putem bucura de gustul ei delicios din cauză că a făcut floare. Nu ne rămâne de făcut decât să aruncăm toată munca noastră la gunoi și să ne punem pofta în cui.
Dacă te-ai săturat de astfel de scenarii, iată care sunt greșelile ce trebuie evite!
De ce fac murăturile floare?
Floarea care apare în borcanele sau butoaiele cu murături este un soi de mucegai fin care se dezvoltă în saramură.
Aceasta apare dacă nu am spălat suficient de bine legumele sau dacă borcanele nu au fost sterilizate corect. Murăturile pot mucegăi și atunci când nu închidem capacele etanș. Din această cauză, bacteriile pot pătrunde la saramură.
Care este secretul unor murături de excepție?
Legumele joacă rolul principal. Este important să alegem pentru murat doar legume frumoase, fără zgârieturi și lovituri. Dacă te întrebi de ce este atât de important ca legumele să arate bine, chiar dacă la final, ajung să fie mâncate, răspunsul este simplu. Bacteriile se pot dezvolta în acele zone.
După ce te-ai asigurat că toate legumele sunt sănătoase, trebuie să le speli foarte bine în mai multe jeturi de apă rece. Unele dintre ele pot fi spălate și cu bicarbonat de sodiu.
Cum spălăm legumele cu bicarbonate de sodiu?
Amestecă o linguriță de bicarbonate de sodiu în apă și spală legumele bine La final, clăteștele cu apă rece.
Borcanele joacă și ele un rol important. Este de preferat să cumperi borcane noi sau dacă dorești să economisești niște bănuți, asigurăte că borcanele vechi sunt bine spălate cu apă caldă și detergent.
Chiar și borcanele trebuie clătite, însă în alt mod față de legume! Dacă legumele le clătim cu apă rece, borcanele trebuie lăsate câteva minute, într-un vas, în apă clocotită.
Apa de la robinet se clocotește bine și se lasă să se răcorească înainte de a face saramura. Iar dacă ai apă de la fântână, este mult mai bună!
Dușmanul mucegaiului alb
Crenguțe fragede de vișin sunt un secret al gospodarilor când vine vorba de murături. Ele conțin substanțe cu efect antibacterian și împiedică înmulțirea mucegaiului alb care apare pe murături. Crenguțele trebuie și ele spălate cu un burete nou și apă rece.
Nu în ultimul rând: condimentele. Pe lângă aroma pe care o oferă, acestea au și rol antibacterian. Usturoiul, ceapa, hreanul și boabele de muștar împiedică apariția mucegaiului și mențin saramura limpede și curată.