În cazul mamiferelor și păsărilor, femelele preferă clar locurile calde, în timp ce masculii caută temperaturi mai reci.
Cercetătorii de la Școala de Zoologie a Universității Tel Aviv vin cu o nouă explicație evolutivă pentru scenariul deja cunoscut în care femeile vin cu un pulover la locul de muncă, unde merge non-stop aerul condiționat, în timp ce bărbații nu au nicio problemă cu frigul.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest fenomen poate fi constatat și la multe specii de păsări sau mamifere, scrie Eurekalert.
”Bărbații și femeile resimt temperatura diferit. Aceasta este o diferență evolutivă între sistemele de detectare a căldurii în rândul celor două sexe, care este legată, printre altele, de procesul de reproducere și de îngrijirea descendenților”, spun cercetătorii.
Studiul lor a fost publicat în Journal Global Ecology and Biogeography.
Motivul biologic al diferenței perceperii frigului
Rezultatele studiului au demonstrat în mod clar că masculii preferă o temperatură mai scăzută decât femelele și că această preferință duce la o separare între sexe, în special anumite perioade ale ciclurilor de reproducere.
”Revenind la oameni, putem spune că această diferență de senzație termică nu a apărut ca noi să ne certăm cu bărbații pe aerul condiționat. Asta face cuplul să ia o oarecare distanță unul de celălalt, astfel încât fiecare individ să se poată bucura de liniște.
Fenomenul poate fi legat și de fenomenele sociologice observate la multe animale și chiar la oameni, într-un mediu mixt al celor două sexe. Femeile tind să aibă un contact fizic mult mai mare între ele, în timp ce bărbații preferă să mențină mai multă distanță”, explică