Ne-au furat turiştii, maşinile, iar acum ne fură şi firmele, ba chiar şi investitorii. După fotbal şi turism, bulgarii au început să ne bată pe tot terenul şi în materie de fiscalitate.
Nu a fost suficient că românii care îşi cumpără automobile au decis să profite de aderarea la UE şi, sătui de taxe, au ales să îşi înmatriculeze automobilele în Bulgaria. Mai nou, sătui nu doar de taxe, ci şi de birocraţie, tot mai mulţi mici antreprenori autohtoni au ales să îşi înregistreze firmele în Bulgaria. Astfel, oraşele de la graniţa Bulgariei cu România, precum Ruse, au ajuns adevărate hub-uri de mici investiţii străine provenite de la nord de Dunăre. „Este adevărat că mai mulţi comercianţi din România au înfiinţat societăţi comerciale în Bulgaria, mai ales după adoptarea actualei grile de impozitare şi după intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană“, spune Tsvetan Florov, avocat partener al Margarit, Florov & Partners, casă de avocatură româno-bulgară. „Această «extindere» şi pe piaţa din Bulgaria a firmelor româneşti se datorează, în cea mai mare măsură, regimului fiscal mult mai lejer din Bulgaria faţă de România, respectiv 10% impozit pe profit şi 5% impozit pe dividende, coroborat cu simplificarea semnificativă a regimului circulaţiei bunurilor, persoanelor şi capitalului după intrarea în Uniunea Europeană“, adaugă Florov.
Concret, Bulgaria percepe, în acest moment, un impozit pe profit de 10%, faţă de 16% în România, şi un impozit pe dividend de doar 5%, în comparaţie cu cel de 16% în ţara noastră. În plus, Bulgaria nu are un cod de încadrare a obiectului de activitate atât de stufos precum codul românesc, iar procedurile de autorizare a înfiinţării unei firme sunt mult mai simple şi durează mai puţin, mai ales de când judecătorii refuză se se mai ocupe de autorizarea înfiinţării firmelor, iar altcineva nu a fost însărcinat prin lege să o facă.
În acest moment, în România, durează minimum două luni ca să înfiinţezi o companie, se plâng juriştii şi avocaţii.
Mai multe cereri de angajare ca oricând
Desigur, aspectul financiar nu trebuie neglijat. Potrivit lui Florov, în Bulgaria, costul înfiinţării unei firme se ridică la echivalentul a 110 euro, în timp ce la noi acesta este cuprins între 12 şi 15 milioane de lei vechi (circa 350 de euro). Dar nu numai micile companii îşi îndreaptă atenţia spre Bulgaria. Țara de la sud de Dunăre a devenit mai atractivă decât România chiar şi pentru investiţiile de anvergură. „Faptul că în momentul de faţă Bulgaria are una dintre cele mai scăzute rate de impozitare din Europa, că există un curs valutar stabil şi un mediu politic deschis spre a atrage investiţii noi face ca investitorii să-şi îndrepte cât mai atent privirile către această ţară“, mai completează Florov. Markus Piuk, managing partner al casei de avocatură austriece Schoenherr, cu o semnificativă prezenţă regională, este de părere că noul guvern din Bulgaria a câştigat multă încredere în rândul investitorilor. „În plus, multe companii, mai ales cele din domeniul producţiei industriale, sunt de părere că investiţiile sunt pur şi simplu mai uşor de realizat în Bulgaria, iar forţa de muncă este de obicei mai ieftină“, afirmă Piuk. „Sunt multe firme din Austria, precum Telekom Austria, EVN (energie), Verbund (energie regenerabilă), OMV (petrol) şi ORS (telecomunicaţii, firmă care a achiziţionat o participaţie majoritară într-o societate de radiocomunicaţii din ţara vecină), care deja s-au orientat către Bulgaria, în detrimentul României“, adaugă avocatul. Cu alte cuvinte, ceea ce am făcut noi în 2004, cu simplificarea şi reducerea fiscalităţii, cu deschiderea spre investiţii, fac acum bulgarii.
Nu de alta, dar investitorii străini au observat că noi avem treabă şi nu vor să ne reţină.
Sunt multe companii austriece care s-au orientat deja spre Bulgaria. Singurul avantaj al României mai rămâne piaţa internă, totuşi mai mare
Markus Piuk, managing partner, Schoenherr
Migraţie economică
Costurile înfiinţării unei firme în Bulgaria sunt de circa 110 euro. În România, sunt de trei ori mai ridicate.
Companiile cu participare românească la capital înscrise în 2007 în Bulgaria erau în număr de 86. Cele cu acţionari persoane fizice române erau 490, potrivit ambasadei României la Sofia şi agenţiei pentru investiţii străine din Bulgaria, IBA.
În 2008, numărul acestora s-a majorat cu 25%. Nu există date oficiale pentru 2009.