De ce forțează China băncile să dețină mai multe valute străine ca rezervă

Instituțiile financiare naționale vor trebui să dețină 7% din cantitățile de rezervă valutară, începînd cu 15 iunie, a anunțat Banca Centrală. Aceasta reprezintă o creștere de 2 puncte procentuale și prima astfel de creștere din 2007.

Acțiunea, despre care Banca Populară Chineză (PBOC) a spus că va ajuta la gestionarea lichidității, reduce în mod eficient oferta de dolari și alte monede, punând presiune pe yuan pentru a-l slăbi.

Yuanul a crescut cu aproximativ 13% faţă de dolar de-a lungul ultimei luni

Autoritățile s-au limitat până acum doar la retorică. „PBOC vrea să arate pieței, dacă se continuă în acest rirm, că are la îndemână măsuri pentru a-l încetini creșterile yuanului și piața va eșua dacă vrea să facă pariuri speculative”, a declarat Zhou Hao, economist la Commerzbank din Singapore. „Este mai degrabă o mișcare simbolică, deoarece, indiferent de modul în care PBOC crește costurile de finanțare a cursului de schimb, rata yuanului va fi aproape întotdeauna mai mare”.

Pariul pe yuani a fost o strategie de succes în ultimul an. Moneda a crescut cu 13% față de dolar începând cu luna mai, când era aproape de cel mai scăzut nivel din 2008, pe fondul efectelor pandemiei și al războiului comercial cu SUA.

Brokerajele, inclusiv Citic Securities, Scotiabank și Westpac Banking se așteaptă ca moneda să urce la 6,2 față de dolar. Acesta ar fi cea mai mare creștere, de la o devalorizare din 2015.

Yuanul este susținut de redresarea economică a Chinei, iar piețele sale cu randament mai ridicat sunt atractive pentru investitorii globali.

Creșterea ratei rezervelor valutare va bloca probabil depozite în valută străină de aproximativ 20 de miliarde de dolari, a declarat Guan Tao, fost oficial la Administrația de Stat pentru Curs valutar.

Creșterea demonstrează hotărârea puternică a băncii centrale chineze de a reduce aprecierea rapidă a yuanului, iar PBOC are mai multe instrumente dacă apar speculații pe piața valutară, a spus Tao.

Dar analiștii nu sunt convinși de eficiența acestei măsuri.Factorii fundamentali care susțin yuanul, cum ar fi inflația ridicată, rămân intacți, spun economistul Citigroup, Liu Li-gang.

„În timp ce această politică va bloca o anumită cantitate de intrări de capital și va crește costurile de finanțare valutară, eficacitatea acesteia rămâne îndoielnică”, a scris economistul.

Sursă foto: Dreamstime