De ce fug miliardarii chinezi din ţară şi renunţă la cetăţenie

Zhank Lan, fondatoarea lanţului de restaurante South Beauty, este una dintre cele mai bogate femei din China şi un simbol al economiei explozive a ţării. În aceste condiţii este surprinzător că aceasta a decis să renunţe la cetăţenia chineză şi să se mute din ţară.

Chiar dacă încă nu este clar ce naţionalitate va îmbrăţişa Zhang (China nu permite dubla cetăţenie), alegerea sa face parte dintr-o tendinţă mai largă ce se manifestă în rândul bogaţilor chinezi.

Potrivit Private Wealth Report de anul trecut, 27% dintre antreprenorii chinezi, care au o avere de  peste 15,9 mil. dolari, au emigrat deja, în timp ce alţi 47% spun că se gândesc la asta. Principalele motive ale emigrării sunt: educaţia copiilor lor, protejarea activelor şi pregătirea de pensionare.

Anul trecut, din 5.000 de vize de imigrare specifice investitorilor, eliberate de SUA, chinezii au acaparat două treimi din acestea.

Fără îndoială, cel mai tulburător lucru este că peste 70% dintre privilegiaţii
Chinei fie au emigrat, fie sunt pe cale să o facă. În mod clar un este normal ca 70% dintre bogaţii unei ţări să vrea să părăsească locul de baştină unde şi-au acumulat averea. Dacă conexăm această informaţie de un studiu realizat cu câţiva ani în urmă care spunea că 80% din averea Chinei este în mâinile a 20% din populaţia ţării, atunci e uşor de imaginat pierderea imensă cauzată de plecarea acestora.

Pe lângă pierderile imediate ale averii naţionale, emigraţia masivă va zdruncina încrederea publică în perspectivele dezvoltării Chinei. În general, dacă averile lor nu au fost acumulate prin mijloace ilegale, bogaţii reprezintă elita economică a unei ţări.

Alegerile făcute de elita ţării influenţează emoţiile, judecata şi deciziile oamenilor de rând. Când bogaţii îşi pun speranţa educaţiei copiilor lor şi a pensiei în alte ţări, înseamnă că au o viziune negativă asupra îmbunătăţirii sistemului educaţional şi de siguranţă socială al ţării.

SURSA: Business Insider