Iarna se apropie și odată cu ea încep să apară și răceala, gripa și herpesul. Herpesul este o infecție cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome luni sau ani după ce s-au infectat.
HSV reprezintă o erupție veziculoeritemoasă grupată în buchet, de multe ori cu caracter recidivant, scrie Huffington Post.
Ce este herpesul bucal
Herpesul bucal este cunoscut și sub numele de „vezicule febrile” și este o infecție virală comună. Pe buze și în jurul lor vor apărea vezicule mici, pline de lichid. Blisterele se vor forma împreună și apoi se vor rupe, formând o crustă care poate dura câteva zile.
Herpesul bucal este un tip de herpes care poate afecta gura sau organele genitale. Este contagios, chiar dacă rănile nu sunt vizibile.
Ce îl cauzează și care sunt simptomele
Herpesul bucal se dezvoltă adesea prin contactul strâns, cum ar fi sărutul. Ambele tulpini de herpes simplex implicate în etiologia herpesului oral pot fi transmise cu ușurință, interuman, prin sărut sau relații intime orale, chiar și când persoana afectată nu prezintă manifestări clinice.
O altă modalitate de răspândire a virusului HSV 1 este reprezentată de utilizarea, în comun, a aparatelor de ras, prosoapelor sau veselei incorect igienizate. Rareori, herpes simplex poate infecta și creierul, cauzând encefalită. Aceasta infecție necesită spitalizare și tratament cu medicamente antivirale administrate pe cale intravenoasă.
Vremea rece poate declanșa un focar de herpes
Vremea rece poate declanșa un focar de herpes. Buzele sunt adesea uscate și crăpate în timpul iernii, ceea ce duce la probleme cu funcția de barieră, iar asta facilitează dezvoltarea herpesului bucal. Simptomele, conform Mayo Clinic sunt următoarele:
Furnicături și mâncărimi
Mulți oameni simt mancărimi, arsură sau furnicături în jurul buzelor timp de o zi sau două, înainte să apară o pată mică și dureroasă care erupe veziculele.
Bísterele
Vezicule mici, pline de lichid, erup de obicei de-a lungul marginii buzelor. Uneori apar în jurul nasului sau obrajilor sau în interiorul gurii.
Scurgerea și formarea crustei
Veziculele mici se pot îmbina și apoi se pot sparge, lăsând răni deschise de mică adâncime care se scurg și se formează crusta. De multe ori, leziunile herpetice sunt recunoscute, dar unii medici recomandă recoltarea lichidului din vezicule și o cultură virală. Și testele de sânge pot depista anticorpii anti HVS1 sau HSV2.
Cum ar trebui să tratăm herpesul
Există mai multe medicamente, eliberate fără prescripție medicală, care vă pot ajuta să vă ameliorați simptomele herpesului bucal.
– Gheața poate ajuta la amorțirea durerii, deși nu e indicat să o puneți direct pe piele
– Gelul cu aloe vera poate ajuta și el la vindecarea herpesului labial
– Extractul de lemn dulce – ingredientul activ al rădăcinii de lemn dulce are proprietăți antivirale și anti-inflamatoare. Aceste proprietăți fac din extractul de lemn dulce un tratament eficient
– Arborele de ceai și uleiul de mentă sunt eficiente în vindecarea infecțiilor