România este pe ultimul loc în UE în toate statisticile referitoare la accesul tehnologiei în practica medicală, conform indicativelor e-Health ale CE.Singurele proiecte din Platforma Informatică Unică integrată care a fost implementat, cu mulţi ani de îtârziere sunt SIUI  şi reţeta electronică.
Ambele presupun un lucru de bază, şi anume că medicii şi asistenţii medicali ştiu să folosească calculatorul. Din statistica de mai sus reiese că 70% nu stăpânesc nici măcar tehnicile de bază de lucru cu calculatorul.
Sigur, pentru rateurile pe care le mai dau SIUI şi reţeta electronică sunt cauzate de sistem, dar şi de nepregătirea medicilor şi asistentelor în domeniul IT.
De pildă, pentru reţeta electronică oamenii încă mai fac drumuri după ştampile, iar odată ajunşi la farmacie, eliberarea ei durează în jur de 20 de minute, timp în care este nevoie de nu mai puţin de şase semnături.
Investiţii însemnate
Centrului Român de Iniţiative (CRI) a implementat până acum 15 proiecte europene în valoare de peste 50 de milioane de euro, cu scopul de a ajuta, printre altele, personalul medical să cunoască mai multte despre utilizarea calculatorului şi despre dezvoltarea carierei.
Chiar Ministerul Sănătăţii recunoaşte în motivarea derulării unor programe de informatizare sistemului sanitar că "Cunoştintele de operare a calculatorului reprezintă cerinţe de bază pentru accesul la programele de instruire oferite de furnizorii de echipamente medicale şi tehnologii computerizate, iar utilizarea echipamentelor computerizate a devenit o activitate integrată practicii cotidiene a asistentelor din spitale".
Cu scopul de a schimba situaţia, Ministerul Sănătăţii derulează pe o perioadă de 3 ani,  proiectul “Cunoştinţe de utilizarea calculatorului şi informatică medicală pentru creşterea adaptabilităţii asistentelor medicale din spitalele din România“.
Contractul de finanţare are o valoare totală de 10,6 miliarde de lei,din care 1,4 miliarde de lei reprezintă contribuţia beneficiarului.

Astfel, 4000 de asistente medicale din 400 de spitale din toată ţara, cu sau fără cunoştinţe de bază în operarea calculatorelor, vor fi instruite în vederea obţinerii certificatului ECDL (European Computer Driving Licence).