Legumele verzi cu frunze, bogate în substanțe nutritive precum fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, pot interfera cu anumite medicamente precum warfarina, care sunt utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Conținut ridicat de vitamina K
Acest lucru se datorează conținutului ridicat de vitamina K din legumele verzi cu frunze, care sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a produce factori de coagulare, proteine necesare pentru formarea cheagurilor de sânge. Cheagurile de sânge fac parte din răspunsul automat al organismului la leziuni și ajută la prevenirea pierderii excesive de sânge.
În unele cazuri, cheagurile de sânge se formează spontan, blocând fluxul de sânge către inimă, creier, plămâni și alte organe, ducând la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale sau embolia pulmonară.
Pentru a reduce riscul formării cheagurilor de sânge la persoanele cu anumite afecțiuni medicale, medicii prescriu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina (denumire comercială: Coumadin). Warfarina acționează prin blocarea unei enzime care activează vitamina K, reducând cantitatea de vitamina K activă disponibilă și făcând ca cheagurile de sânge să se formeze mai lent.
Atunci când o persoană care ia warfarină își mărește brusc aportul de alimente bogate în vitamina K, această creștere a vitaminei poate contracara efectele medicamentului, făcând tratamentul mai puțin eficient și permițând sângelui să se coaguleze prea ușor.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că persoanele care iau warfarină ar trebui să evite legumele cu frunze verzi. Dacă cantitatea de vitamina K din dieta unei persoane scade brusc prea mult, warfarina poate deveni prea eficientă, crescând riscul de sângerare excesivă.
Trebuie menținut aportul de vitamina K
Pentru a preveni fluctuațiile eficacității warfarinei, cheia este menținerea unui aport constant de vitamina K. Unele legume cu frunze verzi conțin mai multă vitamina K decât altele, cum ar fi salata, sparanghelul și okra, care conțin între 30 și 75 de micrograme per porție.
Persoanele care iau anticoagulante pot urmări în continuare să atingă cantitatea recomandată de vitamina K în dieta lor, dar ar trebui să păstreze sursele de vitamina K similare de la o săptămână la alta pentru a se asigura că efectul medicamentelor rămâne constant în organism, notează LiveScience.