În ultimii ani însă, există o tendință din ce în ce mai accentuată pentru migrarea datelor în cloud. La baza deciziei privind migrarea în cloud stau argumente ce țin de scalabilitate, reducerea costurilor, securitate sporită și, nu în ultimul rând, accesibilitate.
Scalabilitate
Una dintre constrângerile principale cu care se confruntă infrastructura on-premises este reprezentată de nevoia constantă de redimensionare, pentru a face față volumului maxim de date sau a traficului pe care îl poate susține compania. Această constrângere implică investiții mai mari în hardware și software, care pot fi subutilizate pentru perioade lungi. Prin comparație, utilizarea unei infrastructuri cloud permite o scalabilitate, precum și o flexibilitate mai mare. Companiile pot crește sau descrește simplu și rapid capacitatea infrastructurii, în funcție de nevoile de moment, fără să fie nevoite să achiziționeze noi echipamente pe care să le configureze manual.
Reducerea costurilor
Pe termen lung, infrastructura în cloud devine mai ieftină decât cea on-prem, aceasta din urmă având nevoie de investiții hardware și software, precum și de bugete alocate pentru personal și întreținere. De asemenea, în cazul infrastructurii stocate pe cloud nu există riscul de subutilizare a resurselor, capacitatea acestora putând fi modificată în timp real, în funcție de nevoile companiei.
Securitate îmbunătățită
Într-o eră în care datele sunt cea mai importantă resursă, securizarea acestora devine una dintre cele mai importante misiuni. Cu toate acestea, este des întâlnit ca o companie să nu aibă cunoștințele necesare pentru a-și proteja datele în mod optim. Însă, prin utilizarea unei infrastructuri în cloud, companiile beneficiază de cele mai noi măsuri de securitate implementate la nivelul întregului sistem.
Accesibilitate
O altă limitare care merită menționată cu privire la infrastructura on-premises este legată de accesibilitate. Spre deosebire de infrastructura on-prem dependentă de locația fizică a companiei, infrastructura stocată în cloud poate fi accesată din orice locație care beneficiază de o conexiune la internet. Așadar, accesibilitatea sporită reprezintă un diferențiator important, mai ales pentru companiile care au o politică work from home, ai căror angajați călătoresc frecvent sau sunt localizați în mai multe orașe sau țări.
Astfel, ținând cont atât de riscurile cât și de oportunitățile și provocările de business din prezent, infrastructura stocată în cloud poate fi alegerea potrivită pentru companiile care au nevoie de o scalabilitate și flexibilitate crescută, sau cele care doresc să reducă costurile și să externalizeze aspectele legate de gestionarea acesteia.