În loc să le reducă, mulţi hotelieri de pe litoral au majorat tarifele de cazare şi se aşteaptă la o marjă a profitului de până la 30%. Omologii lor din Grecia şi Bulgaria se mulţumesc cu jumătate. Pentru a-i determina pe hotelieri să reducă tarifele, Ministerul Turismului a decis ca unităţile de cazare de pe litoral să funcţioneze pe durata sezonului turistic, adică 1 mai - 30 septembrie. „Am reglementat acest lucru în speranţa micşorării de către hotelieri a pre
În loc să le reducă, mulţi hotelieri de pe litoral au majorat tarifele de cazare şi se aşteaptă la o marjă a profitului de până la 30%. Omologii lor din Grecia şi Bulgaria se mulţumesc cu jumătate.
Pentru a-i determina pe hotelieri să reducă tarifele, Ministerul Turismului a decis ca unităţile de cazare de pe litoral să funcţioneze pe durata sezonului turistic, adică 1 mai – 30 septembrie. „Am reglementat acest lucru în speranţa micşorării de către hotelieri a preţurilor practicate pe litoralul românesc“, a declarat ministrul Elena Udrea. Deşi turoperatorii susin că unităţile de cazare nu au crescut tarifele, iar mulţi hotelieri se laudă cu tarife şi oferte „de criză“, la faţa locului preţurile de recepţie sunt mai mari faţă de cele din 2008. Reprezentanţii hotelurilor dau vina pe turoperatori, care ar fi impus comisioane chiar şi de 20%, deşi marja de profit a unităţilor de cazare poate fi de 15% – 30%.
Cum se stabilesc tarifele de cazare pe litoralul românesc? „Încă există obişnuinţa (printre hotelieri, n.red.) de a face preţul uitându-se la concurenţă“, explică Paul Mărăşoiu, preşedintele firmei de consultanţă Peacock Hotels. Practic, se merge pe ideea „dacă pot să vând camera cu 100 de euro, de ce să o dau la 80 de euro?“, sperându-se că astfel se vor recupera în două–trei luni şi banii pentru perioada în care hotelul nu funcţionează.
Ca şi în alţi ani, locurile de cazare de pe litoralul românesc se vând la preţuri greu de justificat. Întrebaţi asupra calculelor care stau la baza stabilirii tarifelor pentru acest sezon, hotelierii au fost extrem de reticenţi în a oferi explicaţii. Cu mici excepţii. Să luăm exemplul hotelului Aurora din Mamaia, clasificat la două stele, unde o noapte de cazare costă 280 de lei (67 de euro). „Din acest tarif, 70% reprezintă cheltuielile cu camera (196 de lei), restul, 84 de lei (30% – n.red.), este profitul pe camera respectivă“, a arătat, pentru Capital, Dumitru Carabaş, directorul de vânzări al unităţii, menţionând că mare parte a cheltuielilor constituie plata utilităţilor şi salarizarea.
Profituri de bun-simţ, tarife în consecinţă
Specialiştii spun că grila tarifară în România ar trebui stabilită în urma unei analize realiste a costului pe cameră (care să ia în calcul inclusiv cheltuielile din perioada de nefuncţionare). Practic, structura tarifului unei camere ar putea fi următoarea: 27% salarii, 25% utilităţi, 15% variabilele (adică serviciile externalizate – spălătorie, catering etc.), 6% rulajul de capital şi 5% obligaţiile către stat. Astfel, profitul pe cameră nu ar depăşi 22%.
Paul Mărăşoiu, preşedinte Peacock Hotels
600.000 de români sunt aşteptaţi să călătorească anul acesta, prin intermediul agenţiilor de turism, în Grecia, Turcia şi Bulgaria
COMPARAŢIE: CÂT COSTĂ ŞAPTE NOPŢI LA NOI ŞI CÂT LA EI*
ROMÂNIA Preţul unui pachet turistic cu cazare la Perla Majestic din Mamaia este de 3.108 lei (circa 722 de euro).
TURCIA O vacanţă în Antalya costă 698 de euro. În preţ sunt incluse transportul cu avionul, transferurile de la aeroport la hotel, precum şi asistenţa turistică. Preţul este valabil în perioada iulie-august. (ofertă Kartago Tours).
GRECIA Cei care aleg staţiunea Kos, vor plăti 578 de euro. Preţul include transportul cu avionul, transferuri şi mic dejun. (ofertă Prestige Tours).
BULGARIA La Nisipurile de Aur, preţul este 392 de euro. Pentru transportul cu autocarul se plăteşte o taxă de 40 de euro de persoană. (ofertă Christian Tours).