În ultimii ani, toţi producătorii de telefoane mobile şi-au declarat scopul de a detrona clasicele mp3 playere, înglobånd asemenea funcţii în propriile produse. Uşor de zis, să vedem cåt de uşor de realizat.

„Coboråţi la prima?“ Este o întrebare care îşi găseşte tot mai rar răspuns  cånd este adresată tinerilor care merg cu mijloacele de transport în comun. Nu este impertinenţă, ci o consecinţă a muzicii care răsună din căştile mp3 playerelor sau ale telefoanelor mobile. Acestea din urmă devin însă, treptat, preferatele utilizatorilor. La urma urmei, de ce să porţi două aparate cu tine, dacă poţi folosi telefonul pentru a asculta muzică?

Şi, cum se apropie vacanţele sau concediul, probabil că şi mulţi alţii se gåndesc să lase acasă mobilele business sau BlackBerry-ul şi să ia cu ei la mare sau la munte un mobil potrivit pentru a asculta muzică sau a captura instantanee.

Producătorii s-au pregătit temeinic pentru această categorie de clienţi, oferta de pe piaţă fiind foarte variată. Am testat patru telefoane create pentru cei care nu se pot despărţi de muzică. Ne-au interesat în special două aspecte esenţiale: durata bateriei (deoarece mp3 playerul consumă resurse importante) şi uşurinţa utilizării.

La capitolul durata bateriei, Samsung SGH – U900 Soul stă cel mai bine. A cåntat fără întrerupere aproape 14 ore, în timp ce celelalte trei nu depăşesc 12 ore. Samsung este însă şi cel mai scump dintre telefoanele testate, putånd fi achiziţionat din magazinul online Shopix cu 1.210 de lei. În acelaşi magazin, Nokia 5610 XpressMusic costă 833 lei, Sony Ericsson W380 costă 526 lei, iar Motorola ROKR E8, 869 lei. În plus, U900 se poate lăuda cu o cameră foto de 5 megapixeli. La ceilalţi producători, pentru a beneficia de astfel de performanţe la capitolul captării de imagine, trebuie să cauţi nu în raftul cu telefoane „muzicale“, ci în gamele de produse mai sofisticate. Motorola E8 este cel mai nou lansat pe piaţa romånească. Se aseamănă cu Samsung din punctul de vedere al uşurinţei în utilizare, deşi nu toate funcţiile pot fi accesate foarte uşor. Accesul la player sau camera foto se face prin apăsarea unui buton, tastele schimbåndu-şi funcţia pentru a fi folosit în mod facil.

Din punctul de vedere al designului, Nokia 5610 şi Sony Ericsson arată ieftin. Da, ieftin, dar, pe termen lung, carcasa Nokia s-ar putea dovedi mai rezistentă la zgårieturi decåt cea metalică a terminalului Samsung. Şi Motorola este o surpriză plăcută faţă de modelele anterioare, însă utilizatorul are nevoie de ceva timp pentru a se obişnui cu folosirea tastelor, pentru că acestea sunt eminamente tactile, chiar dacă, la prima vedere, utilizatorul are impresia că are de-a face cu o tastatură „adevărată“. De fapt, acesta rămåne punctul forte al mobilelor Nokia: indiferent de model (ne-am jucat şi cu un Nokia 5700, şi cu 5610 din seria Xpress Music), tastele sunt clar delimitate şi şansele să apeşi din greşeală alt buton sunt practic inexistente. Un alt atu devenit deja de necontestat la Nokia este meniul simplu. La 5610 XpressMusic, o tastă culisantă foloseşte la navigarea prin lista de melodii sau trecerea la următorul fişier audio.

Sony Ericsson W380 este însă cel mai bine organizat în ceea ce priveşte meniul palyerului, şi aici se vede moştenirea genetică a bătrånelor Sony Walkman. La fel, sunetul pare să se audă ceva mai clar decåt la celelalte aparate, însă aici poate fi vorba nu de performaţa playerului, ci a căştilor cu care fiecare mobil vine în dotare. Cu tastele de comandă pentru muzică amplasate pe ecranul superior şi scoase în relief aidoma însemnelor din alfabetul Breille, micul telefon cu clapetă marca Sony Ericsoon este singurul care poate fi manevrat direct din buzunar. Păcat că mobilul nu are şi capacitatea de a se conecta la reţelele 3G, însă nici Motorola E8 nu se poate lăuda cu o astfel de performanţă. Acesta din urmă, chiar dacă sensibil mai subţire decåt competitorii de la Nokia sau Sony Ericsson, este cel mai voluminos din test dar, deşi are dimensiuni generoase, ecranul este doar cu puţin mai mare decåt cel intern al modelului W380.

Diferente simtite la buzunar

Samsung este cel mai scump dintre telefoanele testate, preţul său la Shopix  fiind de 1.210 de lei. În acelaşi magazin, Nokia 5610 XpressMusic costă 833 lei, Sony Ericsson W380 costă 526 lei, iar Motorola ROKR E8 869 lei.

Motorola ROKR E8

DIFERIT
Design elegant, acces uşor la player şi la camera foto. Compatibil cu căşti blutooth, care suportă protocolul ACP2, cu alte cuvinte permite şi comenzi de la distanţă, cum ar fi reglatul volumului playerului sau derularea înainte şi înapoi, prin lista de melodii cu ajutorul căştilor.

NEPRIETENOS
Ecranul este mic în comparaţie cu dimensiunile generoase ale mobilului. Tasta centrală de navigare tactilă nu este foarte precisă. De altfel, nici celelalte taste nu sunt tocmai uşor de folosit la primul contact cu mobilul, dar după o perioadă de acomodare răspund bine la comenzi.

Sony ericsson w380

MANEVRABILITATE
Foarte uşor de manevrat ca player muzical, graţie tastelor de pe carcasă profilate în relief ceea ce înseamnă că nu trebuie scos întotdeauna din buzunar. Calitatea audiţiei este bună, chiar dacă mobilul face parte din gama „entry-level“.

SIMPLIST
Meniul este sărac în funcţii. Accesul la player se face accesånd fie meniul principal, fie tasta centrală, însă simbolul „Walkman“ este greu de observat. Nu are posibilitatea de conectare la reţelele 3G.

Nokia 5610 XpressMusic

FUNCŢIONALITATE
Din punctul de vedere al designului, este foarte potrivit pentru adolescenţi sau nepretenţioşi. Sincronizarea cu PC-ul funcţionează simplu şi fără probleme, iar bateria are o durată de viaţă mai mare decåt a modelelor pe care le-am testat de la Sony Ericsson sau Motorola.

SCUMP
Designul nu e capitolul forte al seriei 5000 de la Nokia, iar telefonul testat nu face excepţie. Preţul e cam piperat pentru cum arată, deşi la interior compensează chiar şi numai prin faptul că este un terminal 3G.

Samsung SGH – U900 Soul

ELEGANT
Carcasa metalică şi culoarea argintie îl fac cel mai interesant telefon dintre cele patru. Bateria are o durată de viaţă lungă, ajungånd şi la peste două săptămåni în standby. Playerul poate fi accesat doar prin apăsarea unui buton, aflat pe un display-ul din jumătatea inferioară.

SCAPARE
„Căpăcelul“ care protejează mufa de conectare a căştilor şi de alimentare pare fragil, iar dacă nu se va rupe în buzunar, cu siguranţă va deranja faptul că, o dată glisat pentru a face loc căştilor, acoperă butonul de volum.

114-15522-34itc27.jpg