Din acest motiv, miliardari precum Elon Musk pot fi considerați cei mai periculoși oameni de pe planetă. Aparițiile și bufoneriile lui Elon Musk din ultimele săptămâni ar putea duce la concluzia că miliardarii sunt proști, dar inofensivi, lucru complet neadevărat, scrie Commendreams. Pentru că, de fapt, ei sunt printre cei mai periculoși oameni de pe Pământ.
Și nu este vorba doar de faptul că au acumulat averi de miliarde, în timp ce o mare parte din omenire moare de foame. Adevăratul pericol pe care îl reprezintă pentru umanitate este rolul lor uriaș, și în mare măsură neștiut, în criza climatică.
Amprenta de carbon a unui miliardar este de proporții gigantice
În primul rând, amprenta de carbon a unui miliardar este de proporții gigantice. În schimb, cea mai săracă populație a lumii – patru miliarde de oameni – nu contribuie deloc la schimbările climatice. În medie, fiecare persoană din această categorie contribuie cu doar 1,6 tone de carbon pe an.
Între timp, un miliardar contribuie, de obicei, la criza climatică cu 8.190 de tone de carbon anual. Deși numărul super-bogaților este unul relativ mic, emisiile lor de carbon (de la avioanele private, iahturi și numeroasele case) sunt atât de mari, și în creștere rapidă, încât ei reprezintă acum un factor-cheie al schimbărilor climatice.
Sume uriașe de bani direcționate către producția și infrastructura combustibililor fosili
Există o a doua parte a problemei: rolul lor de șefi de corporații, care direcționează sume uriașe de bani către producția și infrastructura combustibililor fosili. Oxfam a examinat investițiile a 125 de miliardari și a constatat că acestea erau înclinate către combustibilii fosili.
Având în vedere amprentele de carbon gigantice ale super-bogaților și influența lor politică extrem de mare, cea mai bună speranță de a preveni dezastrul climatic ar putea fi impozitele pe avere, care le reduc în mod semnificativ bogăția și puterea, subliniază sursa citată. Oxfam susține că impozitele pe avere ar putea ajuta la finanțarea asistenței pentru țările sărace devastate de schimbările climatice, ai căror cetățeni nu au contribuit aproape cu nimic la această problemă.
Există o mulțime de alte motive pentru a introduce impozite pe avere, care au fost propuse de senatorii americani Bernie Sanders și Elizabeth Warren. În ciuda popularității unor astfel de taxe, precum și a urgenței crizei climatice, impulsul către acestea a stagnat.