De ce milionarii din Top 300 Capital preferă afacerile în familie

Un sfert din cele 39 de miliarde de euro, cåt reprezintă averea cumulată a celor 300 cei mai bogaţi romåni din topul lansat, săptămåna trecută, de revista Capital, se află în måinile a 56 de familii. Opiniile conform cărora cele mai bune businessuri se fac în familie sunt împărţite. Însă cei mai mulţi dintre milionarii chestionaţi de Capital în legătură cu decizia de a-şi implica membrii familiei în afaceri afirmă că legăturile de sånge pri

Un sfert din cele 39 de miliarde de euro, cåt reprezintă averea cumulată a celor 300 cei mai bogaţi romåni din topul lansat, săptămåna trecută, de revista Capital, se află în måinile a 56 de familii.

Opiniile conform cărora cele mai bune businessuri se fac în familie sunt împărţite. Însă cei mai mulţi dintre milionarii chestionaţi de Capital în legătură cu decizia de a-şi implica membrii familiei în afaceri afirmă că legăturile de sånge primează în faţa colaborării cu prietenii sau cu diverse alte persoane. „Ce-i în familie, rămåne în familie, iar legăturile sunt mult mai strånse. Asocierea este de bun augur în orice situaţie, dar în Romånia nu prea există această cultură a asocierii, aşa că se preferă businessul în familie“, susţine omul de afaceri Cornel Penescu. Averea pe care acesta o deţine împreună cu fratele său, Ilie, a fost estimată de Capital la 160-170 de milioane de euro. „Cånd eşti asociat cu cineva din familie, unele răutăţi se trec cu vederea, mai ales pentru că în Romånia încă se merge pe zicala să moară şi capra vecinului“, adaugă acesta.

Cea mai bogată familie din Romånia este, de departe, cea reprezentată de fiicele fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu. Valoarea de piaţă a companiilor controlate de această familie a fost estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care doar trustul de presă Intact ar avea o valoare de un miliard de euro. Familia Voiculescu deţine participaţii în peste 50 de societăţi cu domenii de activitate foarte variate: de la producţia de lactate, comerţ cu produse chimice, materiale de construcţii şi combustibili, la dulgherie şi transporturi aeriene.

Cinci familii domină primele 10 poziţii în Top 300 Capital

O altă familie puternică este Păunescu, a cărei avere a crescut, în 2007, la 1,3 – 1,4 miliarde de euro. Bobby Păunescu, mezinul familiei, este de părere că cele mai bune afaceri trebuie făcute cu rudele de sånge. „Este favorabil să ai o afacere în familie, în primul rånd pentru că încrederea este mult mai mare în asociat în cazul în care cei doi sunt rude de sånge“, spune acesta. Ca în multe cazuri dintre cele prezentate în Top 300, afacerile imobiliare ocupă un loc important în portofoliul familiei Păunescu. „Ne-am planificat ca, pånă în 2015, să livrăm cåte 2.200 de unităţi locative la nivelul întregii ţări şi între 12.000 şi 15.000 de metri pătraţi de birouri“, precizează Bobby Păunescu.

Tot în primii 10 a intrat şi familia Adamescu, a cărei avere a fost evaluată la 1-1,1 miliarde de euro. Dan Grigore, Carmen, Bogdan Alexandru şi Rani Adamescu deţin societăţi care activează în diferite domenii: asigurări, imobiliare, construcţii şi comerţ cu electronice şi electrocasnice. Compania de asigurări Astra, Unirea Shopping Center, hotelul Rex din Mamaia şi Baumeister sunt pilonii centrali ai afacerilor familiei.

Urmează fraţii Micula, proprietarii imperiului European Drinks, ale căror afaceri din domeniul producţiei, media, turism şi imobiliare valorează, potrivit Top 300 Capital, 960-980 de milioane de euro.

În fine, pe poziţia a zecea în Top 300 se situează tot o familie, reprezentată de fraţii Marius şi Emil Cristescu. Aceştia au început afacerile încă din 1990, iar în cazul lor asocierea în familie a dus la rezultate spectaculoase. „În cazul companiilor formate din rude este foarte bine ca grupul de firme să numească o terţă persoană drept director al businessului, aşa cum avem noi. Se pot evita astfel şi probleme între asociaţi, probleme care pot porni de la cine munceşte mai mult“, explică Marius Cristescu.

Cei mai buni asociaţi sunt fraţii şi soţiile

Întrebaţi de către revista Capital care sunt dezavantajele asocierii în familie, oamenii de afaceri nu au nominalizat vreunul. Răspunsul este invariabil acelaşi: colaborările între membrii familiei sunt excepţionale, iar avantajele sunt nenumărate. „În cazul nostru, avem aceeaşi educaţie, suntem persoane foarte corecte, ceea ce într-o asociere este esenţial“, spune Robert Negoiţă, cel care, alături de fratele său, Ionuţ, are o avere estimată la 390-420 de milioane de euro, ceea ce îl plasează pe locul 18 în Top 300. Şi, cånd e vorba de colaborarea cu diverşi furnizori, drumurile fraţilor Negoiţă se intersectează cu cel al surorii lor, care deţine compania Pro Confort Production. Deşi diverşi investitori le-au propus diferite forme de asociere, cei doi au preferat să păstreze businessurile în familie. „Am avut propuneri de asociere de la terţi, dar le-am refuzat“, spune Robert Negoiţă.

În alte cazuri, fratele este nu numai un asociat sau rudă de sånge, dar şi cel mai bun prieten. „Mi-aş mai fi dorit încă unul ca Vasile, pentru că astfel aş fi avut mai mult timp liber“, spune Gruia Stoica, aflat pe locul 31 în topul milionarilor, cu o avere de 210-230 de milioane de euro, deţinută împreună cu fratele său Vasile Didilă.

Dar nu numai fraţii sunt preferaţi pentru afacerile în comun, ci şi soţiile. Este cazul Măriucăi Talpeş, cea care alături de soţul său a lansat şi transformat compania Softwin într-un jucător cunoscut la nivel mondial, ori al Alinei Funghină, care deţine împreună cu soţul său, Cristian, compania Ultra Pro Computers, unul dintre principalii retaileri de IT din Romånia.

Şi soţii Sofianu, din Råmnicu Vålcea, au reuşit să adune o avere de 27 de milioane de euro din afacerile pe care le desfăşoară, potrivit Top 300. Sofianu susţine că mai deţine, împreună cu soţia, terenuri în valoare de 40 de milioane de euro, ceea ce i-ar ridica averea totală la aproape 70 de milioane de euro.

Alte familii care au demonstrat că pot dezvolta afaceri de succes sunt Szarvadi, Coposu, Båtlan, Mutu, Pogonaru şi fraţii Boromiz.

«Asocierea este de bun augur în orice situaţie, dar în Romånia nu prea există această cultură a asociatului, aşa că se preferă businessul în familie.»
Cornel Penescu, PIC

56 de familii sunt prezente în Top 300 Capital, avånd afaceri în producţie, imobiliare, construcţii, turism, retail şi media

10 miliarde de euro este valoarea aproximativă a averilor cumulate ale celor 56 de familii din Top 300 Capital. Primele cinci familii deţin împreună o avere de peste patru miliarde de euro

Top 30

Familie Avere (mil. euro)
Fam. Voiculescu  1.500-1.600
Fam. Păunescu   1.300-1.400
Fam. Adamescu  1.000-1.100
Fraţii Micula  960-980
Fraţii Cristescu  800-820
Fraţii Negoiţă  390-420
Fam Căşuneanu  250-280
Casa Regală  248-255
Fam. Rapotan  200-210
Fam. Umbrărescu  182-185
Fraţii Penescu  160-170
Fam. Prigoană  150-160
Fam. Raţiu  150-160
Fam. Pavăl  127-130
Fam. Zinger  125-128
Fam. Benţa  100-110
Fam. Năsui  96-100
Soţii Talpeş  78-82
Adrian şi Floare Cuc  75-80
Soţii Fughină  70-76
Fraţii Boromiz  72-75
Jabri Tabrizi Ahmad şi fraţii  65-71
Soţii Prisecaru  60-65
Fam. Tudorache  58-62
Fraţii Popeci  59-61
Fam. Vlas  54-60
Fam. Dugăeşescu 55-58
Fraţii Panait  55-57
Fraţii Herăscu  54-56
Soţii Szarvadi  49-51