În acest fel, cea mai mare parte din solicitările mediului de afaceri rămâne pe dinafară, Finanţele concentrându-se în special pe modificările menite să aducă rapid bani la bugetul de stat. Asta se întâmplă de ani de zile.

Cum se explică acest lucru? Experţii fiscali care fac parte din AmCham România şi din Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au încercat, ieri, la o conferinţă de presă, să răspundă la această întrebare.

"Dau din cap când ne întâlnim: da, da, da, da, însă când vine vorba de adoptare: nu, nu, nu, nu", a diagnosticat situaţia Ionuţ Simion, vicepreşedinte al AmCham România. Mai ales în cazul măsurilor cu caracter tehnic, care nu au niciun impact bugetar, "şi pe noi ne bulversează" neadoptarea lor, a precizat acesta.

Potrivit lui Ionuţ Simion, specialiştii înţeleg constrângerile bugetare, însă asta nu înseamnă că autorităţile nu trebuie să ia decizii bune pe termen lung. "De exemplu, creşterea gradului de deductibilitate pentru pensiile facultative. Există măsuri care, pe termen scurt, aduc pierderi la buget, dar pe termen lung încurajează un comportament sănătos", a declarat reprezentantul AmCham.

"De multe ori, ei nu înţeleg propunerile firmelor"

Iar în opinia avocatului Gabriel Biriş, partener fondator al Casei de Avocatură Biriş Goran, "de multe ori, ei (oficialii Ministerului de Finanţe – n.r.) nu înţeleg sau nu au încredere în oamenii tehnici de lângă ei şi atunci preferă să nu se complice", astfel încât nu adoptă propunerile venite din partea oamenilor de afaceri.

AmCham şi CIS a înaintat MFP, acum câteva luni, un set de peste 220 de propuneri de modificare a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală menite să ajute mediul de afaceri. Însă doar o parte dintre acestea au fost cuprinse în legislaţie, cu ocazia recentelor modificări fiscale.

Reprezentanţii celor două organisme şi-au exprimat speranţa că cel puţin o parte din măsurile rămase pe dinafară vor fi preluate cu ocazia rescrierii Codului fiscal, în special cele care nu au impact bugetar şi au ca efect simplificarea şi clarificarea anumitor termeni şi proceduri.