Preţul terenurilor agricole din România diferă în funcţie de regiuni. În Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare al terenurilor agricole este de aproximativ 1.500 – 1.600 euro pe hectar, în timp ce în judeţele localizate în apropierea Bucureştiului, preţul se ridică la 2.200-2.700 euro/hectar. Suprafaţa de teren agricol disponibilă la vânzare în România este în prezent estimată la 500.000 hectare.

România are o capacitate agricolă de circa 14,7 milioane de hectare de teren, din care numai 10 milioane sunt utilizate ca teren arabil. Un studiu realizat în 2008 arată faptul că 6,8 milioane de hectare nu sunt folosite. În plus, mai beneficiem de 3,3 milioane hectare de păşune, 220.000 ha de vie şi 206.000 ha de livezi.
„În principiu, pentru consolidarea unei suprafeţe de 1.000 hectare trebuie cumpărat teren de la 500  până la 900 de proprietari diferiţi“, menţionează autorii studiului. Această situaţie este considerată un impediment în faţa investitorilor străini interesaţi de terenul agricol românesc. Valoarea de piaţă a ariilor mari consolidate de teren agricol este, în general, cu circa 50% mai mare decât preţul loturilor mici.

Terenuri împădurite
Suprafaţa forestieră a României este de aproximativ 6 milioane de hectare (25% din suprafaţa ţării) din care circa 4 milioane este deţinută de autorităţilor statului. Media europeană de terenuri forestiere este de circa 32% din suprafaţa totală. Preţul pădurilor din România variază între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar.
„Cel mai ieftin tip de lemn (cel de foc) este vândut în România cu aproximativ 70 de euro pe metru cub. Drept rezultat, în cel mai rău caz, se poate obţine anual o sumă de 350 de euro pe hectar, ceea ce poate conduce la o amortizare a investiţiei în maximum zece ani“, precizează consultanţii DTZ Echinox.

În vizorul investitorilor
Datorită restricţiei impuse companiilor şi persoanelor fizice străine în privinţa achiziţiei de teren agricol în România, cea mai comună practică este înfiinţarea unor entităţi economice înregistrate în România prin intermediul cărora se fac aciziţiile de teren.
Ţările din Europa Centrală şi de Est  devin tot mai populare printre investitori internaţionali din sectorul agricol. România este atractivă pentru solul negru, cunoscut sub denumirea de cernoziom, care este foarte fertil şi acoperă circa 60% din întreaga suprafaţă arabilă. România deţine circa 8% din suprafaţa agricolă utilizată în Uniunea Europeană, printre statele membre.
Una dintre principalele motivaţii ale investitorilor stă în cererea de alimente în creştere. Acest factor a atras atenţia ţărilor bogate, dependente de importul alimentelor – din lipsa terenului arabil şi a apei, precum statele arabe, care au început să investească în agricultură pentru a asigura necesarul de alimente pentru ţările lor. În plus, ţările care au populaţia în creştere şi care se îngrijorează de securitatea alimentară pe termen lung, precum India, China şi Republica Coreeană, au început să profite de oportunităţile de a produce alimente în alte ţări.