Crin Antonescu, despre lipsa României de la negocierile de la Paris
Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a oferit o explicație detaliată în legătură cu absența României de la negocierile pentru pacea din Ucraina, care au avut loc la Paris.
Antonescu a subliniat că situația în care România nu este inclusă în aceste discuții nu este una recentă, ci se datorează unui context mai larg, care a început încă din perioada în care Klaus Iohannis a fost președintele României.
Acesta a făcut referire la poziția României în „ierarhia importanțelor” internaționale, spunând că ar fi preferat ca președintele României să fi fost primul invitat european al lui Donald Trump, și nu președintele Poloniei.
Antonescu a considerat că situația este rezultatul unei „performanțe limitate” a celor care au reprezentat România pe scena internațională în ultimele două decenii, menționând că acest lucru nu este o problemă recentă, ci o realitate care a evoluat pe parcursul a mulți ani.
„Mi-ar fi plăcut ca primul invitat european să nu fie președintele Poloniei, ci președintele României. Sigur că nu e ceva care să ne bucure, dar asta este situația. Ne lipsesc foarte multe lucruri și de foarte multă vreme.
Eu nu cred că această poziție a noastră în ierarhia importanțelor este efectul lucrurilor care s-au întâmplat în ultimele luni.
E o poveste de ani de zile, este o performanță limitată a celor care au reprezentat România, e o performanță, până la urmă, limitată a României în tot acest proces de evoluție din ultimii 20 de ani”, a spus candidatul coaliției.
Americanii aleg cu cine vor să discute pe anumite subiecte
În ceea ce privește discuțiile dintre SUA și Uniunea Europeană, Crin Antonescu a asigurat că România nu este ignorată în totalitate, dar a explicat că aceste tratative nu sunt exclusiv între SUA și UE.
Administrația Trump, a adăugat el, poartă discuții cu Franța, Marea Britanie (deși aceasta nu mai face parte din Uniunea Europeană) și Italia, dar aceste întâlniri nu includ România.
Antonescu a subliniat că România nu face parte din discuțiile directe între Statele Unite și Rusia referitoare la Ucraina, precizând că acest lucru se datorează unui drept al americanilor de a alege cu cine discută pe acest subiect.
În același timp, el a amintit de cele două runde de discuții care au avut loc la Paris, dar și de summitul european care urmează să se desfășoare la Kiev, ce va aborda poziția Uniunii Europene față de Ucraina și tratativele de pace. Antonescu a adăugat că România trebuie să înțeleagă exact unde se află pe plan internațional și să aleagă un drum clar pentru viitor.
„În ce privește tratativele între ruși și americani privitor la Ucraina, nimeni altcineva nu este primit la această discuție. E dreptul americanilor să aleagă cu cine discută acest subiect sau nu.
Pe de altă parte, la nivel european, au fost cele două runde de discuții de la Paris și există în zilele următoare acel summit european de la Kiev privitor strict la poziția europenilor în Uniunea Europeană față de Ucraina și tratativele de pace”, a fost explicația lui Crin Antonescu.
Antonescu: Ar trebui cineva dintre autoritățile din România să aibă o discuție lămuritoare cu JD Vance
În plus, Antonescu a vorbit despre relațiile tensionate dintre România și Statele Unite, explicând că, în ciuda faptului că au fost oferite explicații pentru lipsa de comunicare, acestea nu sunt suficiente și nu au reușit să liniștească îngrijorările.
El a afirmat că schimbările în viziunea și atitudinea noii administrații americane, inclusiv în relațiile cu Uniunea Europeană, trebuie să fie luate în considerare, iar România trebuie să fie atentă la insuficiența comunicării din acest moment.
Referindu-se la comentariile făcute de oficiali americani de rang înalt, precum vicepreședintele JD Vance și Elon Musk, Crin Antonescu a subliniat că ar trebui să existe o discuție clarificatoare între autoritățile române și oficialii americani pentru a explica contextul alegerilor prezidențiale din România și anularea primului tur al acestora.
El a subliniat că aceste decizii nu au fost luate din motive politice sau pentru a favoriza un anumit rezultat, ci pentru a respecta legile și procedurile constituționale ale țării. Antonescu a încheiat prin a reafirma că România este o democrație consolidată, cu stat de drept, pluralism și suveranitate, aspecte care trebuie explicate și înțelese de partenerii externi.
„Ar trebui cineva dintre autoritățile din România să aibă o discuție lămuritoare, în care să-i explice, să-i aducă argumente, că alegerile nu au fost anulate pentru că nu i-a plăcut cuiva rezultatul.
Altcineva ar trebui, de asemenea, să explice faptul că în România există democrație, există stat de drept, există pluralism și există suveranitate”, a spus el.