De ce ne simțim, de fapt, obosiți pe caniculă. Vlad Ciurea: Organul de comandă suferă

caniculă, prognoza meteo ANM, vară

SURSA FOTO: Dreamstime

Căldura extremă are un impact semnificativ asupra funcțiilor cerebrale și a stării generale de sănătate spune medicul Vlad Ciurea. Ce recomandări are pentru această perioadă?

Cum ne afectează canicula creierul

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cum căldurile foarte mari ne afectează creierul și a oferit sfaturi despre cum să ne protejăm în această perioadă caniculară pentru a funcționa în parametri normali.

Căldura extremă afectează aerul, apa și comportamentul uman, influențând negativ funcțiile cerebrale. La temperaturi ridicate, activitatea creierului suferă, neuronii nu mai funcționează normal, iar suportul vascular al celulelor este compromis.

Aceste condiții pot duce la hipoxie, adică o reducere a cantității de oxigen și sânge în creier, ceea ce poate avea consecințe grave, cum ar fi concentrare scăzută, confuzie, tulburări cognitive, probleme de memorie și dificultăți în organizare și scriere. Sub influența căldurii extreme, capacitatea de a lua decizii corecte este afectată, conducând la erori majore, spune Vlad Ciurea.

Expunerea prelungită la căldură extremă duce la oboseală severă și epuizare fizică și mentală.

„Cel care suferă este organul de comandă, creierul. Toate funcțiile cerebrale nu mai pot funcționa normal, pentru că asupra lor vine această căldură.

La 38 de grade mai bine întrerupem activitatea sau ne retragem într-o încăpere cu aer condiționat pentru că, la activitatea la temperaturi ridicate, creierul suferă.

Suferă activitatea cerebrală, ca structură, neuronul nu mai merge, nu mai poate să se concentreze, nu mai poate să-și desfășoare activitatea. Iar activitatea vasculară, suportul vascular al celulelor, nu își mai poate desfășura activitatea”, declară Ciurea.

SURSA FOTO: Facebook, Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Măsuri de prevenție recomandate de Vlad Ciurea

Prof. dr. Vlad Ciurea recomandă mai multe măsuri pentru a preveni efectele negative ale caniculei asupra creierului și a sănătății generale. Este important să purtăm îmbrăcăminte lejeră și confortabilă, pentru a menține o temperatură corporală optimă.

De asemenea, hidratarea corespunzătoare este esențială. Trebuie să consumăm cât mai multe lichide, în special apă, la temperatura camerei. Consumul de apă trebuie făcut în cantități mici și frecvent pentru a evita deshidratarea. O dietă ușoară ajută la menținerea unei stări generale bune și a unui creier relaxat.

În perioadele de căldură maximă, este recomandat să ne limităm activitățile, să facem pauze mai lungi și să evităm expunerea prelungită la soare, în special la prânz. Copiii foarte mici și persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la efectele caniculei și trebuie protejate suplimentar.

„Îmbrăcăminte cat mai lejeră, și o hidratare cat mai bună. Consumați, consumați, consumați lichide. Nu mă refer aici la lichide grele, la băuturi grele, mă refer la apă. Cât mai multă apă la temperatura camerei, nu în cantitate mare, ci câte o câte o gură. Și o alimentație cat mai ușoară. Pentru că întreg organismul și celula nervoasă să fie cat mai relaxate.

Și o activitate în limitele posibilităților. Mai bine cu pauze mai lungi, cu întreruperi, mai bine cu limitare a activității în perioada de maximă căldură, la prânz, și cu ieșit cat mai puțin în exterior unde expunerea este foarte puternică.

Trebuie să protejăm, de asemenea, vârstele extreme. Copilul foarte mic și persoanele foarte în vârstă”, a mai spus renumitul neurochirurg la Antena 3 CNN.